Dziś proponuję Wam przepis na szybkie ciasteczka francuskie. Do ich zrobienia użyłam domowych powideł oraz świeżych śliwek. Konsystencja nadzienia- nieziemska!:)
Sycąca i rozgrzewająca. Zupa pachnąca jesienią: mglistymi porankami, liśćmi, ogniskiem. Dzięki pieczonym warzywom – niepowtarzalna w smaku i aromatyczna jak żadna inna. Przyznam, że nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek jadła zupę, która miałaby tak paskudny kolor i była jednocześnie tak dobra ;)
Zapraszam na bardzo smaczny, mięciutki w pięknym, intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy. Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu. Chlebek jest bardzo łatwy, pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie, ponieważ został upieczony na drożdżach.
Wymieszać jajko, białko (pozostałe z ciasta) wraz z 200 g śmietany oraz 100 g startego żółtego sera. Doprawić masę solą oraz pieprzem do smaku. Obrać połówkę kurczaka z rożna z mięsa wraz ze skórą i wymieszać z masą...
Niewiele się pomylę, jeśli napiszę, że przygotowanie tego ciasta zajmuje jakieś 5 minut, serio. Najbardziej czasochłonne jest obranie kilku śliwek, oto cała filozofia.
Chleb smakuje i wygląda obłędnie :)! Ja użyłam do jego przygotowania puree z dyni piżmowej butternut. Jednak kolor chleba pewnie będzie zmieniał intensywność w zależności od tego, z jakiej dyni zrobimy puree.
Wybrałam bardzo starą metodę - Konfitowanie, to sposób przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo wolnej obróbce cieplnej. Zazwyczaj mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, nawet kilka godzin, dusi się w sosie własnym i tłuszczu. Przygotowanie na gorącym smalcu powoduje, że mięso nie wysycha, jak podczas pieczenia, i pozostaje smakowicie soczyste.
Lekko kwaskowate suszone owoce doskonale przełamują słodki smak bułek. Kropką nad i jest szczypta sezamu na każdej bułce. Reasumując - jedno wielkie MNIAM, zwłaszcza z odrobiną miękkiego masła i dżemu z dyni...
Zapraszam zatem na smaczną, zawiesistą i bardzo sycącą zimową zupę ze skorzonerą w roli głównej. Kremową konsystencję zupy przełamuje chrupiąca marchewka i pestki dynii.
Buraki zazwyczaj lądują w barszczu, a tym razem elegancko prezentują się na talerzu. W towarzystwie pikantnej rukoli i wyrazistego koziego sera. Piękna sałatka lub jak kto woli elegancka przystawka. Modne czy niemodne – nieważne – to jest naprawdę pyszne i bardzo zdrowe.
Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. (...) Tym razem pomyślałam, że delikatny śledź z czerwoną cebulą i żurawiną, będzie doskonałą propozycją na Święta
To ciasto makowe smakuje obłędnie. Nie ma spodu ani wierzchu – wyłącznie masa makowa. Jest wilgotne dzięki jabłkom, swoją słodycz zawdzięcza kilku łyżkom miodu i rodzynkom, a cukier puder posypany na wierzchu tworzy śnieżną kołderkę.
Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię.