Śnieżne kule
Zimowe ciasteczka o intrygującej nazwie - "śnieżne kule", do złudzenia przypominają oprószone śniegiem, śnieżne bryłki.
Ciasteczka, znane również pod nazwą "meksykańskie ciastka weselne" lub "rosyjskie ciasteczka do herbaty".
Orzechowe, z cynamonową nutą, idealne na słodki poczęstunek w nadchodzący świąteczny, zimowy czas.
Ciasteczka, nie tylko ładne, ale i smaczne. Słodkie, maślane, kruchutkie. Tak kruchych ciasteczek jak te, chyba jeszcze nie upiekłam.
Polecam, są naprawdę pyszniutkie!:)
Źródło: Moje Wypieki .
Składniki:
- 230 g masła
- 0.5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 2 i 0.4 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki posiekanych orzechów laskowych i włoskich
dodatkowo cukier puder do obtoczenia Masło i cukier puder ucierać do powstania jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem. Dodać sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy i zmiksować. Z masy formować nieduże kule w wielkości małego orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka schłodzić przez 30 minut przed samym pieczeniem. (w lodówce, ja swoje chłodziłam na balkonie w temp. ok 5ºC) Ciasteczka piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Wyjąć i wystudzić na kratce. Jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.