Makaron ze szparagami
Propozycja na szybki obiad, z wykorzystaniem wiosennych szparagów. Z połączenia żółtka, wody z gotowania makaronu i słodkiej śmietanki, powstał pyszny, kremowy sos.
Świeżo starta gałka muszkatołowa i suszone pomidory, podkręcają smak makaronu. Polecam na prosty obiad we dwoje ?
Składniki na makaron ze szparagami / 2 porcje
– 200 g makaronu wstążki, świderki lub rurki
– 10 – 12 sztuk szparagów
– 3/4 szklanki wody z makaronu
– 100 g słodkiej śmietanki
– 5 listków suszonych pomidorów
– 1 żółtko
– 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
– 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
– sol i pieprz do smaku
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki. Pokrój na ukośne paski o długości 2 – 3 cm. Płatki pomidorów, pokrój na małe kawałki.
Makaron gotuj w lekko posolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Dwie minuty przed końcem gotowania, dorzuć do garnka szparagi.
Makaron i szparagi osącz z wody. 3/4 szklanki wody z gotowania, odlej do rondelka.
Żółtko dokładnie rozkłóć ze śmietanką, dolej do wody w której gotował się makaron. Całość delikatnie podgrzewaj, mieszając rózgą kuchenną. Dodaj suszoną bazylię, gałkę muszkatołową i suszone pomidory. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Sos połącz z makaronem, od razu podawaj ? Smacznego ?