Zupa ze szparagami Braci Budnik
Dzień dobry, tą pyszną zupę zobaczyłam w programie "Pytanie na śniadanie" robili ją Bracia Budnik. Tak mi się spodobała, że znalazłam przepis i zrobiłam. Zupa jest pyszna, robi się ją szybko. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 cebula szalotka
- 1 większa marchew
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek selera
- pęczek koperku
- 100 ml wina
- 2 litry bulionu
- sól
- pieprz
- śmietanka 30%
1. Wcześniej przygotować sobie bulion. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Najlepiej w większym garnku w którym będziemy gotowali zupę. Dodać przepuszczony przez praskę ząbek czosnku.
2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli i czosnku. Chwilkę podsmażyć.
3. Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w kawałki ja koiłam takie około 1 cm, dorzucić do smażenia. Chwilkę podsmażyć, delikatnie mieszając.
4. Soczewicę wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą i dorzucić do warzyw, podsmażyć około 2 minuty.
5. Teraz całość zalewamy winem, chwilę smażymy, żeby odparowało. Dolewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietankę (tak tylko żeby zabieliła nam zupę) i posiekany koperek :-) Smacznego :-)