Babeczki z kawałkami czekolady
Najbardziej klasyczne z klasycznych: waniliowe babeczki z kawałkami czekolady w środku. Super pomysł na szybki wypiek, bo spędzają w piecu tylko 25 minut, a potem od razu mamy ciasto gotowe do zjedzenia.
Te babeczki długo utrzymują świeżość, więc zjecie je z chęcią i drugiego, a nawet trzeciego dnia po upieczeniu.
Moje babeczki ozdobiłam dodatkowo polewą z czekolady (został mi po Wielkanocy wieli zając i trzeba go było jakoś spożytkować;), możecie jednak posypać je cukrem pudrem albo zostawic bez zbędnych ozdób.
Do środka babeczek włożyłam groszki czekoladowe czyli gotowe, małe kropelki z gorzkiej czekolady. Jeśli ich nie macie, połamcie tradycyjną czekoladę ma malutkie kawałki i w takiej formie dodajcie do surowego ciasta.
Z podanej proporcji upieczecie 12 (a nawet 13:) solidnych babeczek.
Składniki:- mąka pszenna - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1/2 szklanki
- cukier waniliowy - 1 łyżka
- jajko - 1 szt
- mleko - 1 szklanka
- sól - 1/4 łyżeczki
- olej - 1/2 szklanki,np. rzepakowy
- groszki czekoladowe - ok. 1/3 szklanki (lub małe kawłki czekolady)
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól wsyp do miski i wymieszaj.
Dodaj mokre składniki: jajko, mleko oraz olej. Wymieszaj.
Dodaj groszki czekoladowe, wymieszaj.
Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożonych papierowymi papilotkami. Ciasto nakładaj tak, aby pozostał ok. 1 cm wolny od górnej krawędzi. Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 25 minut, aż wierzch babeczek ładnie się zarumieni.
Przed podaniem ostudź, wierzch możesz ozdobić np.polewą czekoladową.