Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą

Jeżeli tak, jak ja, kochacie burratę i szparagi, to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Dzisiejszy przepis to w sumie banalna w przygotowaniu sałatka, chociaż może spokojnie stanowić danie główne; szczególnie jeżeli podamy ją z dobrym pieczywem, na przykład chrupiącą bagietką. Szparagi z burratą tworzą tak doskonałą parę, że trzeba podać je w najprostszy możliwie sposób. Dlatego ugotowałem je zwyczajnie al dente, porwałem na nie ser, posypałem podprażonymi płatkami migdałów, aby dodać element chrupkości, a na koniec polałem solidną porcją dobrej oliwy z oliwek aromatyzowanej odrobiną czosnku, umieszczając gdzieniegdzie gałązki świeżego tymianku. Sądzę, że każdy szparagożerca będzie tym połączeniem zachwycony! Jeżeli nie uda Wam się zdobyć świeżej burraty, to możecie również spróbować podać to danie z mozzarellą. Też będzie smacznie, chociaż stracciatella ze śmietanką skrywająca się w serowej skorupce nie ma sobie równych, więc zdecydowanie warto na nią zapolować! Szparagi z burratą polecam podać ze szklaneczką dobrze schłodzonego białego wina i spałaszować w dobrym towarzystwie. 🙂

Zdjęcie - Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szparagi z burratą i migdałami Łukasz Jeżeli tak, jak ja, kochacie burratę i szparagi, to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Dzisiejszy przepis to w sumie banalna w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 burrata
  • garść płatków migdałów
  • kilka gałązek świeżego tyminaku
  • chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)

PRZYGOTOWANIE

  1. Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente. Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na moment do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor).
  2. Na suchej patelni podpraż płatki migdałów na złotobrązowy kolor.
  3. Szparagi ułóż na talerzu, a burratę porwij na kawałki. Danie posyp płatkami migdałów i listkami tymianku, a następnie polej oliwą z oliwek i podawaj.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto z wiśniami i orzechami włoskimi + film
1

Ciasto z wiśniami i orzechami…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tosty z pastą z sera pleśniowego, sałatą i gruszką
1

Tosty z pastą z sera pleśniowe…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sos tzatziki - grecki dip na bazie jogurtu, ogórka i czosnku
1

Sos tzatziki - grecki dip na b…

food² food²
Food Square

Espresso tonic
1

Espresso tonic

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square

Sałatka szopska
1

Sałatka szopska

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Deser z malinami
1

Deser z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku