Szparagi z burratą i migdałami podane z czosnkową oliwą
Jeżeli tak, jak ja, kochacie burratę i szparagi, to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Dzisiejszy przepis to w sumie banalna w przygotowaniu sałatka, chociaż może spokojnie stanowić danie główne; szczególnie jeżeli podamy ją z dobrym pieczywem, na przykład chrupiącą bagietką. Szparagi z burratą tworzą tak doskonałą parę, że trzeba podać je w najprostszy możliwie sposób. Dlatego ugotowałem je zwyczajnie al dente, porwałem na nie ser, posypałem podprażonymi płatkami migdałów, aby dodać element chrupkości, a na koniec polałem solidną porcją dobrej oliwy z oliwek aromatyzowanej odrobiną czosnku, umieszczając gdzieniegdzie gałązki świeżego tymianku. Sądzę, że każdy szparagożerca będzie tym połączeniem zachwycony! Jeżeli nie uda Wam się zdobyć świeżej burraty, to możecie również spróbować podać to danie z mozzarellą. Też będzie smacznie, chociaż stracciatella ze śmietanką skrywająca się w serowej skorupce nie ma sobie równych, więc zdecydowanie warto na nią zapolować! Szparagi z burratą polecam podać ze szklaneczką dobrze schłodzonego białego wina i spałaszować w dobrym towarzystwie. ?
Szparagi z burratą i migdałami Łukasz Jeżeli tak, jak ja, kochacie burratę i szparagi, to mam dla Was dzisiaj coś ekstra! Dzisiejszy przepis to w sumie banalna w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 10 minut 10 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )
SKŁADNIKI
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 burrata
- garść płatków migdałów
- kilka gałązek świeżego tyminaku
- chlust oliwy z oliwek (u mnie aromatyzowana czosnkiem)
PRZYGOTOWANIE
- Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente. Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na moment do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor).
- Na suchej patelni podpraż płatki migdałów na złotobrązowy kolor.
- Szparagi ułóż na talerzu, a burratę porwij na kawałki. Danie posyp płatkami migdałów i listkami tymianku, a następnie polej oliwą z oliwek i podawaj.