Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Domowe galaretki z kokosową bitą śmietaną – pyszny i szybki deser na zimno !

Galaretki to chyba jeden z szybszych deserów, a przy tym można nazwać go wykwintnym ? Ozdobiona galaretka naprawdę pięknie się prezentuje. Jak widnieje w tytule galaretki zrobiłam bez żelatyny i są w 100 % wegańskie. Zamiast niej użyłam agaru, który jest teraz prawie wszędzie do kupienia ? Bazą galaretki był sok z czerwonych sycylijskich pomarańczy, który niedawno kupiłam. Sprawdził się tutaj idealne ! Nie masz takiego soku ? Nic nie szkodzi ? Możesz użyć dowolnego soku lub nawet zmiksowanych na mus owoców. Dodatkowo swój deser ozdobiłam kokosową bitą śmietaną (poniżej zamieściłam informację jak ubić śmietanę z mleczka kokosowego z puszki).

Zdjęcie - Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowe Galaretki pomarańczowe bez żelatyny

Składniki:

ok. 600 ml soku pomarańczowego (ja dałam z czerwonych pomarańczy)
4 płaskie łyżeczki agaru (1 łyżeczka na szklankę płynu)
2 łyżeczki ksylitolu (sok był słodzony dlatego nie dawałam więcej)

Kokosowa bita śmietana:
Stała część mleczka kokosowego (o wysokiej zawartości tłuszczu) *
Ksylitol lub cukier do smaku (ok.1-2 łyżeczek)

Mleczko musi być bardzo dobrze schłodzone (najlepiej całą noc w lodówce)

Sposób wykonania:


Odlewamy 1/2 szklanki soku i mieszamy w nim agar oraz ksylitol (można użyć cukru lub pominąć). Resztę soku przelewamy do garnka i podgrzewamy. Wlewamy agar i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut. Przelewamy płyn do szklanek/ salaterek lub pucharków. Zostawiamy w lodówce do stężenia.rozpuszczone składniki i mieszamy gotując ok. 30 sekund.

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski i ubijamy z cukrem na wysokich obrotach. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią zastygnięte galaretki.

Zdjęcie - Domowe galaretki pomarańczowe bez żelatyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów