Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

Na sezon szparagowy czekam cały rok. Dlatego gdy tylko pojawią się one na straganach, kupuję je w ilościach wręcz hurtowych, by móc później zajadać się nimi bez opamiętania. Szparagi przyrządzam na bardzo wiele sposobów, jednak poza ulubionymi lubię też z nimi trochę poeksperymentować, czy podać w nieco inny niż zazwyczaj sposób. Niemniej jednak staram się zawsze uważać, aby nie stłamsić ich delikatnego smaku, a jedynie go podkreślić. Dlatego najczęściej mimo wszystko gotuję je al dente, aby były przyjemnie chrupkie, a później kombinuję z dodatkami. Czasami też jakaś ciekawa inspiracja z Internetu akurat wpadnie mi w oko. Tak właśnie było z tym przepisem, bo gdy tylko zobaczyłem te pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą na Instagramie, od razu wiedziałem, że będę musiał je również zrobić. To danie nie tylko świetnie wygląda, ale też pysznie smakuje. Słodkie pieczone ziemniaki wspaniale kontrastują z jędrnymi szparagami i chrupiącą ciecierzycą. Całość dopełnia mój ulubiony sos z pasty sezamowej tahini z odrobiną czosnku i soku z cytryny, który bardzo często używam do wielu potraw z jarzyn. Takie pieczone bataty ze szparagami mogą stanowić zdrowe i sycące danie główne same w sobie. Dlatego gorąco je polecam jeżeli lubicie lekkie warzywne potrawy. ?

Zdjęcie - Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą Łukasz Na sezon szparagowy czekam cały rok. Dlatego gdy tylko pojawią się one na straganach, kupuję je w ilościach wręcz hurtowych, by móc… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska 

Ilość porcji: 2 

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 45 minut 45 minut

Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2 średniej wielkości bataty
  • pęczek zielonych szparagów
  • garść rukoli
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • prażona ciecierzyca z tego przepisu
  • sezamowy sos tahini z tego przepisu
  • sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Bataty umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30-40 minut, aż będą miękkie w środku.
  2. W tym samym czasie przygotuj ciecierzycę według tego przepisu i piecz ją razem z batatami. Przyprawy możesz dowolnie modyfikować; ja tym razem ograniczyłem się do wędzonej papryki, soli i kuminu. Do dania wystarczy solidna garść, ale resztę możesz zjeść jako przekąskę. 
  3. Szparagom odetnij zdrewniałe końcówki i wrzuć je do lekko osolonego wrzątku. Gdy będą już al dente, umieść je na moment w lodowatej wodzie i odcedź.
  4. Upieczone bataty wyjmij z folii aluminiowej i natnij na całej długości do połowy grubości. Wydrąż część miąższu, a w powstałą lukę umieść ugotowane szparagi.
  5. Danie posyp prażoną ciecierzycą i udekoruj rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Podawaj z sezamowym sosem tahini z tego przepisu.

*Inspiracja: Floating Kitchen.

Kategorie przepisów