Wytrawne babeczki z brokułem i fetą
przepis:
150 g pszennej mąki
125 ml szklanki mleka
60 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
0,5 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
kilka różyczek ugotowanego brokułu
100 g pokruszonej fety
100 g utartego sera gouda
Różyczki brokułu pokroić drobno.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, kurkumą i pieprzem.
Jajko, mleko i olej ubić, a następnie wymieszać łyżką z mąką.
Ciasto wymieszać z brokułem i serami, dodać zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Babeczki piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 210° C.
Z podanych proporcji wychodzi 18 sztuk babeczek.
125 ml szklanki mleka
60 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki zmielonego pieprzu
0,5 łyżeczki kurkumy
3 ząbki czosnku
kilka różyczek ugotowanego brokułu
100 g pokruszonej fety
100 g utartego sera gouda
Różyczki brokułu pokroić drobno.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, kurkumą i pieprzem.
Jajko, mleko i olej ubić, a następnie wymieszać łyżką z mąką.
Ciasto wymieszać z brokułem i serami, dodać zmiażdżone ząbki czosnku.
Ciasto rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami.
Babeczki piec 20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 210° C.
Z podanych proporcji wychodzi 18 sztuk babeczek.