Domowy budyń
Naturalnie nie ma nic złego w kupieniu paczki budyniu i przygotowaniu go w domu. Tym przepisem pokażę jednak, że i ugotowanie domowego budyniu, takiego od podstaw, jest bajecznie proste i nie wymaga żadnych wymyślnych składników.
Domowy budyń jest treściwy, ma w sobie mleko, żółtka, a na koniec dodaję też trochę masła- dzięki temu jest idealnie kremowy.
Budyń możecie zjeść tak jak my- z owocami lub wykorzystać do przygotowania kremu budyniowego TAKIEGO lub TAKIEGO
Do zrobienia budyniu waniliowego wykorzystałam domowy cukier waniliowy- laski wanilii miksuję na gładki proszek z cukrem- ma dzięki temu bardzo intensywny, a przy tym naturalny aromat.
Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje domowego budyniu.
Składniki:
- mleko - 2 i 1/3 szklanki
- cukier - 1/3 szklanki (użyłam domowego waniliowego)
- żółtko - 2 szt
- skrobia kukurydziana - 4 łyżki
- sól - szczypta
- masło - 1 solidna łyżka
Do miseczki odlej 1/2 szklanki mleka. Dodaj do niego skrobię oraz żółtka i sól. Rozmieszaj, aby nie było grudek.
Do przygotowania budyniu użyłam domowego cukru waniliowego. Jeśli jednak go nie masz, dodaj zwykły cukier i naturalną esencję waniliową (ok. 1 łyżeczki), w ostateczności kilka kropli aromatu waniliowego.
Pozostałe mleko podgrzej z cukrem do granicy zagotowania.
Do gorącego mleka wlej wolnym strumieniem, ciągle mieszając, mieszankę mleka z żółtkami. Ciągle mieszaj (np. rózgą/trzepaczką), aż masa zacznie gęstnieć- uwaga- ogień nie może być duży, aby nie zrobić jajecznicy! Zdejmij z ognia.
Dodaj masło i dokładnie je rozmieszaj.
Budyń wlej do miseczek, przed podaniem lekko ostudź.