Domowy budyń

Domowy budyń

Zdjęcie - Domowy budyń - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naturalnie nie ma nic złego w kupieniu paczki budyniu i przygotowaniu go w domu. Tym przepisem pokażę jednak, że i ugotowanie domowego budyniu, takiego od podstaw, jest bajecznie proste i nie wymaga żadnych wymyślnych składników.

Zdjęcie - Domowy budyń - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Domowy budyń jest treściwy, ma w sobie mleko, żółtka, a na koniec dodaję też trochę masła- dzięki temu jest idealnie kremowy.

Zdjęcie - Domowy budyń - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Budyń możecie zjeść tak jak my- z owocami lub wykorzystać do przygotowania kremu budyniowego TAKIEGO lub TAKIEGO

Zdjęcie - Domowy budyń - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do zrobienia budyniu waniliowego wykorzystałam domowy cukier waniliowy- laski wanilii miksuję na gładki proszek z cukrem- ma dzięki temu bardzo intensywny, a przy tym naturalny aromat.

Zdjęcie - Domowy budyń - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie 3-4 porcje domowego budyniu.

Składniki:
  • mleko - 2 i 1/3 szklanki
  • cukier - 1/3 szklanki (użyłam domowego waniliowego)
  • żółtko - 2 szt
  • skrobia kukurydziana - 4 łyżki
  • sól - szczypta
  • masło - 1 solidna łyżka
Przygotowanie:

Do miseczki odlej 1/2 szklanki mleka. Dodaj do niego skrobię oraz żółtka i sól. Rozmieszaj, aby nie było grudek.

Do przygotowania budyniu użyłam domowego cukru waniliowego. Jeśli jednak go nie masz, dodaj zwykły cukier i naturalną esencję waniliową (ok. 1 łyżeczki), w ostateczności kilka kropli aromatu waniliowego.

Pozostałe mleko podgrzej z cukrem do granicy zagotowania.

Do gorącego mleka wlej wolnym strumieniem, ciągle mieszając, mieszankę mleka z żółtkami. Ciągle mieszaj (np. rózgą/trzepaczką), aż masa zacznie gęstnieć- uwaga- ogień nie może być duży, aby nie zrobić jajecznicy! Zdejmij z ognia.

Dodaj masło i dokładnie je rozmieszaj.

Budyń wlej do miseczek, przed podaniem lekko ostudź.

Kategorie przepisów