Muffinki z kremem Oreo
Dziś, w ostatni dzień roku - zaproponuję bardzo szybkie i bardzo smaczne muffinki z kremem śmietanowym z dodatkiem ciasteczek Oreo. Takie prawdziwe słodkości "last minute" :)
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 160 g cukru
- 150 ml napoju gazowanego typu Pepsi
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- 150 g ciasteczek Oreo (pokruszonych na drobne okruszki)
- 12 szt. ciasteczek Mini Oreo
Zaczynamy od przygotowania babeczek. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do jednej miski przesiać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Wymieszać i odstawić. W drugiej misce umieścić wszystkie mokre składniki - roztrzepane jajka, Pepsi i olej. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko - tylko do połączenia się składników.
Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki (fot.1). Piec w temperaturze 175ºC (bez termoobiegu) przez około 25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem - czy na pewno babeczki dobrze się dopiekły. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Teraz czas na krem. Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Śmietanę, mascarpone, cukier waniliowy i cukier puder umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu waniliowego (fot.2). Na sam koniec dodać ciasteczkowe okruszki i wymieszać całość delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.
W każdej wystudzonej babeczce naciąć otwór w środku. Można to wykonać specjalnym narzędziem (fot.3) lub po prostu małym nożykiem. Następnie wszystkie muffinki udekorować wcześniej przygotowanym kremem, pamiętając o dokładnym wypełnieniu otworów wewnątrz każdej babeczki (fot.4).
Na koniec udekorować muffinki ciasteczkami mini Oreo.
drukuj przepis