Tort bezowy dacquoise

Zdjęcie - Tort bezowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tort bezowy dacquoise (czyt. dakłas) zrobiłam na swoje wyjątkowe urodziny. Wyjątkowe, bo przełomowe. Koniec półwiecza! Brzmi dość dramatycznie. Zresztą każdy okrągły jubileusz przeraża. W sumie nic nie zmienia, a jednak kończy pewien mentalny etap. Teraz trzeba się przestawić, że już 5 jest z przodu... Raczej nigdy nie miałam problemu ze swoim wiekiem, przyjmuję kolejny rok z podniesioną głową... Ale pół wieku? ;-) No cóż trzeba iść dalej i robić swoje:-) Tort był ogromny, bo na imprezie rodzinnej zebrało się 18 osób. Mniejszy pewnie byłby bardziej efektowny. Ale za to jak smakował. I wart jest zrobienia. Rezultat końcowy wynagradza podjęty trud w przygotowaniu. Mówię Wam "niebo w gębie":-)
Zdjęcie - Tort bezowy dacquoise - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Ja swój tort powiększyłam znacznie. Podaję składniki na normalny rozmiar, a moje są w nawiasie. na bezowe blaty:

  • 6 białek (dałam 10),
  • 300 g cukru (dałam 400 g),
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka octu,
  • 8 suszonych daktyli.

Masa:

  • 300 g śmietany kremówki 30% tł. (dałam 500g),
  • 250 g serka mascarpone (dałam 500g ) ,
  • 150 g masy kajmakowej (dałam 300g),
  • 10 suszonych daktyli,
  • pół szklanki orzechów włoskich (dałam 3/4 szkl.),

+ kakao, pierniki, orzechy i daktyle do dekoracji.
Przygotowanie:
Białka ubijać mikserem. Gdy zaczną się pienić dodawać po jednej łyżce cukier. Na koniec, gdy masa jest błyszcząca i sztywna dodać pokrojone drobno daktyle, mąkę ziemniaczaną i ocet. Piekarnik nastawić na 120 stop.C z termoobiegiem. Na 2 blachy wyłożone papierem, nałożyć masę z białek w kształcie 2 takich samych okręgów. Wielkość zależna od ilości białek. Moje były naprawdę duże - około 28 cm. Piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stop. C i suszyć bezy przez 2,5h. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy zostawić do całkowitego wystygnięcia. Ja zostawiłam je na noc. Śmietanę (zimną) ubić, w drugiej misce wymieszać serek mascarpone z masą kajmakową. Połączyć z ubitą śmietaną. Na sam koniec dodać posiekane daktyle i orzechy. Przełożyć masą oba blaty bezowe. Udekorować kakao i dodatkami.
Najlepiej masą przełożyć blaty na 1-2 h przed podaniem i trzymać go w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kokosowa Princessa + film

Ciasto kokosowa Princessa + fi…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Migdałowe ciasto z malinami- financier
1

Migdałowe ciasto z malinami- f…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort bezowy a'la Raffaello
1

Tort bezowy a'la Raffaello

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rafaello
5

Rafaello

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pawlowa z kajmakowym kremem i migdałami w karmelu
8

Pawlowa z kajmakowym kremem i…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Tort bezowo - orzechowy
20

Tort bezowo - orzechowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni