Chałka babuni

Chałka babuni

Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jakie są smaki Waszego dzieciństwa? Podpłomyki dziadka, a może świeżo upieczona chałka babci? Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji postanowiłam odtworzyć wspomnienie dzieciństwa i upiec rumianą chałkę z makiem. Wybrałam okrągłą wersję i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść na okrągło!

Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. sól - 0,5 łyżeczki
  3. masło - 100 g
  4. cukier - 50 g
  5. jajko - 1 szt.
  6. białko - 1 szt.
  7. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  8. letniego mleka - 250 ml
  9. maku (wierzch) - 2 łyżeczki

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. W rondlu topimy masło, podgrzewamy mleko aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi. Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
4. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych.
5. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych. Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno.
6. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę , którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chałka babuni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów