Chałka babuni
Jakie są smaki Waszego dzieciństwa? Podpłomyki dziadka, a może świeżo upieczona chałka babci? Zbliża się Dzień Babci i Dziadka. Z tej okazji postanowiłam odtworzyć wspomnienie dzieciństwa i upiec rumianą chałkę z makiem. Wybrałam okrągłą wersję i muszę przyznać, że mogłabym ją jeść na okrągło!
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 0,5 łyżeczki
- masło - 100 g
- cukier - 50 g
- jajko - 1 szt.
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- letniego mleka - 250 ml
- maku (wierzch) - 2 łyżeczki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. W rondlu topimy masło, podgrzewamy mleko aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, drożdże, sól. Stopniowo wlewamy letnie mleko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 6 części i robimy wałeczki. Układamy trzy pasma pionowo na stole i trzy pasma poziomo, krzyżując je z poprzednimi.
Bierzemy pasma z góry i układamy je równolegle do pionowych pasm dolnych.
4. Podnosimy prawe poziome pasmo, przekładamy je pod pionową grupą dolną, następnie nad pionową grupą świeżo dołożonych trzech pasm dolnych i układamy równolegle do pasm lewych poziomych.
5. Trzy pasma poziome z góry, przekładamy nad pozostałymi trzema pasmami poziomymi i dołączamy je równolegle do pas dolnych pionowych.
Składamy końce czterech grup razem i łączymy je w jedno.
6. Końce chałki z jednej strony podkładamy nad środek bochenka, następnie bierzemy końce z drugiej strony i również dołączam je na środek, lekko dociskamy.
7. Odwracamy całość i otrzymujemy okrągłą chałkę , którą kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
8. Wyrośniętą chałkę smarujemy białkiem, posypujemy makiem i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.
Studzimy na kuchennej kratce.
Upieczoną chałkę podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.