Bułeczki serowo-cebulowe
Cebula przysmażona? Jest ser? Yes sir! To pieczemy serowo-cebulowe bułeczki!
Czas całkowity: 1 godz 47 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 17 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 220 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- cebula - 1 szt.
- tartego sera (u mnie Cheddar) - 100 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie aż się zarumieni. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, starty na tarce ser (zostawiamy 3 łyżki), sól, podsmażoną cebulę. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto by było elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Bułeczki pieczemy metodą góra-dół przez 12 minut, następnie posypujemy z wierzchu resztką tartego sera i pieczemy jeszcze 5 minut. Rumiane bułki studzimy na kuchennej kratce.
Upieczone bułki serwujemy ze Smakowitą 4 ziarna.