Baleron pieczony
Dzień dobry :-) Nie mogłam się jakoś po tych świętach ogarnąć i dlatego pierwszy post w tym roku dopiero dzisiaj. Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe" Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-) Miłego dnia kochani :-)
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 2 łyżki stołowe peksoli
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
- pieprz ziarnisty
- majeranek do smaku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 litr rosołu
1. Przyprawy ucieramy w moździerzu, dodajemy peksól i mieszamy. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć przyprawami. Włożyć do garnka i zalać wywarem z rosołu.
2. Przechowywać w lodówce około 7 dni i obracać 2-3 razy dziennie.
3. Po wyjęciu po tych siedmiu dniach mięso umyć, osuszyć, a następnie włożyć do siatki wędliniarskiej lub obwiązać sznurkiem wędliniarskim, następnie obsmażyć na patelni z każdej strony.
4. Teraz mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2 godzin (1 godz na 1 kg mięsa). Po wyjęciu studzimy. Mięsko idealne na kanapki lub można przygotować sos i będzie na obiad :-) Smacznego :-)