Chlebki Pita

Chlebki Pita

Zdjęcie - Chlebki Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Chlebki pita idealnie nadają się do domowego kebaba. Ja robiłam po raz pierwszy, robi się ich chwilę, ale wychodzą bardzo smaczne, a z dodatkami smakują rewelacyjnie. Dzisiaj podaję Wam przepis na same chlebki, a kolejny będzie kebab. Przepis znalazłam tutaj (klik). Chlebków wychodzi osiem. Miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 i 1/4 szklanki letniej wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli


1. Drożdże wsypujemy do letniej wody i zostawiamy na jakieś 5-7 minut, aż zaczną tworzyć się pęcherzyki.
2. Mąkę wsypujemy do dużej misy lub misy miksera/robota, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i na końcu dodajemy wodę z drożdżami. Wyrabiamy miękkie elastyczne ciasto.
3. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
4. Ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, dzielimy na 8 równych części. Z każdego kawałka formujemy kulę i dostawiamy na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło.
5. Po tym czasie każdą kulę rozwałkować, (większe będą miały puste ścianki, a mniejsze będą grubsze i pulchniejsze). Na deskę dajemy pergamin i układamy na nim nasze rozwałkowane ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
6. Piekarnik nagrzewamy do 260 stopni C z blaszką na której będziemy piekli pity w środku (blaszka musi być dobrze nagrzana). Wyrośnięte krążki smarujemy delikatnie oliwą i ostrożnie razem z papierem zsuwamy na rozgrzaną blaszkę.
7. Pieczemy 8-10 minut, aż będą zarumienione i puszyste. Studzimy.

Zdjęcie - Chlebki Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebki Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chlebki Pita - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów