Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami
Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami czyli dbanie o zdrowie i niemarnowanie jedzenia ?
Sałatki to jeden z moich sposobów na niemarnowanie jedzenia. Zawsze jak ryż kasza czy makaron zostają z obiadu to następnego dnia lądują u mnie w sałatce, do tego wystarczy dodać ulubione dodatki i polać dressingiem.
Bardzo często sałatkę wzbogacam o awokado. Cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, kwas pantotenowego, beta karotenu, antyoksydantów, błonnika oraz składników mineralnych takich jak: magnez, potas, cynk, żelazo, miedź, mangan, fosfor, wapń, oraz witamin: A, B1, B2, B3, B6 C, E, K
Sałatka z tuńczykiem, awokado i grzankami
Składniki na sałatkę :
rukola (2-3 garści)
1 awokado
borówki amerykańskie (kilka. kilkanaście sztuk)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub oleju
2 kromki chleba żytniego z ziarnami (można użyć też innego)
siemię lniane ok. 1 łyżeczki
Sól, pieprz ⠀
Ziołowy sos winegret ?
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka miodu
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżeczka ziół ⠀
Rukolę i borówki myjemy. Tuńczyka odsączamy z zalewy, awokado kroimy w plasterki lub kostkę. Układamy składniki sałatki w kolejności: rukola, awokado, tuńczyk. Posypujemy borówkami. Chleb żytni kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni (można dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek i posypać je przyprawami), następnie przekładamy nasze grzanki do sałatki. Całość posypujemy siemieniem lnianym (ja użyłam złotego). Doprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy ziołowy sos winegret. Mieszamy wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę.
Ja dodatkowo udekorowałam ją listkami świeżej natki pietruszki, ale można ja pominąć lub użyć inne ulubione świeże zioła.