Makaron z grzybami i masłem orzechowym
Pobiegnij za mną leśnych duktów szlakiem i przygotuj szybki makaron z grzybami.
Masz koszyk grzybów, ale nie masz pomysłu na obiad? Pewnie myślisz, że pobite gary, obiadu nie będzie.
Mam dla Ciebie kozacki przepis na pastę, którą możesz zrobić w jednym garnku. Wystarczy podsmażyć grzyby z cebulą, dodać masło orzechowe, listki szpinaku i makaron. Całość proponuję zalać świeżo zaparzoną herbatą, która popijamy w trakcie gotowania dania. Jeśli mi nie ufasz, że to dobre połączenie – Twoja strata, możesz wybrać wrzącą wodę.
Teraz wszystko gotuje się w jendnym garnku i po 7 minutach obiad gotowy. Jeszcze trochę parmezanu i voila. Obiad powstał szybciej niż wyrosły grzyby po deszczu!
Makaron z grzybami i masłem orzechowym
- cebula
- ząbek czosnku
- 200 g świeżych grzybów (u mnie borowiki, koźlaki, rydze)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 1,5 szklanki makaronu – ok. 150 g (u mnie Cavatappi)*
- 3 szklanki świeżo zaparzonej herbaty lub wrzącej wody
- garść szpinaku
- szczypta suszonej papryczki chilli (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- łyżka masła klarowanego
Do podania:
- świeżo tarty parmezan, orzeszki
- Grzyby oczyszczamy pędzelkiem lub płuczemy wodą i wysuszamy ręcznikiem papierowym.
- Na maśle podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w plastry kapelusze i nóżki grzybów i przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy pieprzem i chilli (opcjonalnie). Podsmażamy 5 minut.
- Wsypujemy suchy makaron, dodajemy garść listków szpinaku. Całość zalewamy zaparzoną herbatą lub wrzącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli.
- Makaron gotujemy 7 minut, od czasu do czasu mieszając, czekamy aż zgęstnieje. Na koniec próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym lub pieprzem.**
- Danie serwujemy ze świeżo tartym parmezanem i prażonymi orzeszkami ziemnymi.
*Może być także Penne, Fusilli, Rigatoni lub Farfalle
**Makaron można także doprawić octem balsamicznym lub sokiem z cytryny