Ciasteczka Spirale
Dzień dobry kochani :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka spirale. Ciasteczka rewelacyjne, pyszne, kruche, proste w wykonaniu. Ja zrobiłam podwójną porcję i zniknęły w dwa dni. Przepis znalazłam tutaj (klik), lekko zmodyfikowałam (odjęłam trochę cukru). Polecam naprawdę warto zrobić, z podanego przepisu wychodzi około 25-30 ciasteczek :-) Miłego dnia :-)
Składniki ciasto jasne:
- 100 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstrakt naturalny waniliowy
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
Ciasto ciemne:
- 100 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- 140 g maki pszennej
- 10 g ciemnego kakao
- szczypta soli
- 1 żółtko
1. Ciasto jasne: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
2. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Po upływie czasu oba ciasta musimy rozwałkować na taki sam prostokąt.
4. Jasne ciasto nakładamy na ciemne i zwijamy ciasno w roladę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.
5. Po wyjęciu odwijamy z folii i kroimy w plastry o grubości około 5mm lub nieco grubsze. Ciastka układamy na blaszce (pamiętajmy o odstępach, bo ciasteczka rosną)
6. Pieczemy w 180 st. C przez około 15 minut. Jeśli zrobimy ciasteczka grubsze to wtedy czas wydłużamy. Wyjmujemy, studzimy i zjadamy :-) Smacznego :-)
Ciasteczka możemy przechowywać nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce :-)