Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek idealny. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 golonki z indyka
- 4 marchewki
- kawałek pora
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 jajka M
- pęczek natki pietruszki
- 2 bułki kajzerki
- 4-5 ząbków czosnku
- 500 g wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 6-7 suszonych pomidorów
- 1 łyżka soli
- pieprz
- zioła prowansalskie
1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół.
2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy.
3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy.
4. Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy mięso, warzywa, wątróbkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Bułki kajzerki moczymy w 1 kubku rosołu i również mielimy.
5. Do przemielonych składników dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy.
6. Mięso przekładamy do formy o wymiarach 14x32 cm, wierzch możemy posypać czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy :-)