Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu


Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dzień dobry :-) Dziś mam dla Was przepis na pyszny pasztet z mięsa i warzyw z rosołu. Rosół ugotowałam na dwóch ćwiartkach z kurczaka i dwóch golonkach z indyka. Do pasztetu dodałam też usmażoną wątróbkę, kilka suszonych pomidorów i natkę pietruszki. Wyszedł pyszny, polecam. Domowy jest o wiele lepszy od tego sklepowego. Można jeść na ciepło i na zimno. Do kanapek idealny. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 golonki z indyka
  • 4 marchewki
  • kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 jajka M
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 bułki kajzerki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • zioła prowansalskie



1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody, dajemy mięso, marchewki, pietruszki, selera, pora, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy rosół.
2. Po ugotowaniu studzimy, wyjmujemy mięso i warzywa. Warzywa zostawiamy całe, mięso obieramy.
3. Wątróbkę razem z cebulą pokrojoną w piórka podsmażamy na oleju, studzimy.
4. Przy użyciu maszynki do mięsa mielimy mięso, warzywa, wątróbkę, natkę pietruszki i suszone pomidory. Bułki kajzerki moczymy w 1 kubku rosołu i również mielimy.
5. Do przemielonych składników dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wbijamy jajka, mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy.
6. Mięso przekładamy do formy o wymiarach 14x32 cm, wierzch możemy posypać czarnuszką. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut. Studzimy :-)

Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pasztet z mięsa i warzyw z rosołu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Piersi kaczki w sosie bakaliowym

Piersi kaczki w sosie bakaliow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw
1

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Filet w sosie musztardowym
1

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Indyk w sosie koperkowym z pieczarkami i groszkiem
2

Indyk w sosie koperkowym z pie…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Gołąbki z mielonym indykiem i pieczarkami

Gołąbki z mielonym indykiem i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka gyros

Sałatka gyros

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Wątróbki smażone z gruszkami
1

Wątróbki smażone z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pałeczki kurczaka w kapuście kiszonej

Pałeczki kurczaka w kapuście k…

napiecyku napiecyku
napiecyku