Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Zdjęcie - Dyniowy chleb kanapkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie ma to jak smakowita kanapka! A wiadomo, że podstawą udanej kanapki jest chleb, dlatego przygotowałam dla Was przepis na jesienny chleb kanapkowy z dynią.

Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 500 g
  2. letnia woda - 250 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. oliwy - 1 łyżka
  5. suszonych drożdży instant - 7 g
  6. puree z dyni - 150 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z pieczonej dyni, drożdże, oliwę, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Przekładamy je do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23cm), wierzch wygładzamy zwilżoną wodą dłonią i dekorujemy plastrami pieczonej dyni (można z tego zrezygnować). Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie 25 minut w 190 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Dyniowy chleb kanapkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowy chleb kanapkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Dyniowy chleb kanapkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów