Dyniowy chleb kanapkowy
Nie ma to jak smakowita kanapka! A wiadomo, że podstawą udanej kanapki jest chleb, dlatego przygotowałam dla Was przepis na jesienny chleb kanapkowy z dynią.
Czas całkowity: 2 godz 40 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- puree z dyni - 150 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy puree z pieczonej dyni, drożdże, oliwę, sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne.
2. Przekładamy je do keksówki wyłożonej pergaminem (10x23cm), wierzch wygładzamy zwilżoną wodą dłonią i dekorujemy plastrami pieczonej dyni (można z tego zrezygnować). Przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół w 220 stopniach przez 15 minut, następnie 25 minut w 190 stopniach.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.