Tarta z rydzami

Ale nam się jesień rozhulała! Na Śląsku mamy już za sobą pierwsze nocne przymrozki. A w kuchni rządzą jesienne smaki, tym razem grzyby, nie byle jakie, bo rydze! Uznawane za jedne z najsmaczniejszych leśnych grzybów, doceniane za bogactwo smaku i aromatu. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera. Najprostszy sposób na rydze to duszenie ich na maśle, bo rydze i masło to bardzo zgrany duet. Ja nadmiar duszonych na maśle rydzów, proponuję wykorzystać do przygotowania jesiennej tarty, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Doskonała przekąska do czerwonego trunku, jakbyście chcieli umilić sobie coraz dłuższe jesienne wieczory.
Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :
Spód:
250 g mąki pszennej typ 650
150 g masła+ do wysmarowania foremki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Wypełnienie:
200 g rydzów (lub innych grzybów)
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 jajka
100 g śmietany 30%
100 g jogurtu naturalnego
90 g tartego sera grana padano
Przygotowanie :
Foremkę do tarty smarujemy masłem.
Składniki na spód tarty zagniatamy, powinno powstać gładkie ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera (jeśli nie lubicie brudzić sobie rączek). Ciastem wyklejamy Spód i brzegi foremki do tarty. Foremkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp 190 st. C. Schłodzony Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchym grochem, fasolą lub cieciorką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie (papier z grochem) i pieczemy spód kolejne 13 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i osuszone rydze. Wszystko razem smażymy około 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, jogurtem i serem. Na podpieczonym spodzie układamy grzyby, zalewamy masą jajeczną i pieczemy 25 minut w piekarniku.

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem
1

Mini tarty z prawdziwkami i ch…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Podłużne bułeczki dyniowe

Podłużne bułeczki dyniowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Rolada dyniowa z mascarpone

Rolada dyniowa z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jesienne placki z dyni

Jesienne placki z dyni

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta dyniowa czyli pumpkin pie
1

Tarta dyniowa czyli pumpkin pi…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Lukrowane pierniczki z czekoladą
1

Lukrowane pierniczki z czekola…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowy na kruchym spodzie
1

Tort makowy na kruchym spodzie

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim