Tarta z rydzami

Ale nam się jesień rozhulała! Na Śląsku mamy już za sobą pierwsze nocne przymrozki. A w kuchni rządzą jesienne smaki, tym razem grzyby, nie byle jakie, bo rydze! Uznawane za jedne z najsmaczniejszych leśnych grzybów, doceniane za bogactwo smaku i aromatu. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera. Najprostszy sposób na rydze to duszenie ich na maśle, bo rydze i masło to bardzo zgrany duet. Ja nadmiar duszonych na maśle rydzów, proponuję wykorzystać do przygotowania jesiennej tarty, która doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i po wystudzeniu. Doskonała przekąska do czerwonego trunku, jakbyście chcieli umilić sobie coraz dłuższe jesienne wieczory.
Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki :
Spód:
250 g mąki pszennej typ 650
150 g masła+ do wysmarowania foremki
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Wypełnienie:
200 g rydzów (lub innych grzybów)
1 cebula
pęczek natki pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
2 jajka
100 g śmietany 30%
100 g jogurtu naturalnego
90 g tartego sera grana padano
Przygotowanie :
Foremkę do tarty smarujemy masłem.
Składniki na spód tarty zagniatamy, powinno powstać gładkie ciasto. Można to zrobić za pomocą miksera (jeśli nie lubicie brudzić sobie rączek). Ciastem wyklejamy Spód i brzegi foremki do tarty. Foremkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp 190 st. C. Schłodzony Spód nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchym grochem, fasolą lub cieciorką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut, po tym czasie zdejmujemy obciążenie (papier z grochem) i pieczemy spód kolejne 13 minut.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy oczyszczone i osuszone rydze. Wszystko razem smażymy około 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną, jogurtem i serem. Na podpieczonym spodzie układamy grzyby, zalewamy masą jajeczną i pieczemy 25 minut w piekarniku.

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tarta z rydzami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Mini tarty z prawdziwkami i cheddarem
1

Mini tarty z prawdziwkami i ch…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Pasta pieczarkowa o smaku pasztetowej

Pasta pieczarkowa o smaku pasz…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasta z pieczarek
1

Pasta z pieczarek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przekąska z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
1

Przekąska z ciasta francuskieg…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i serem
2

Ziemniaki faszerowane pieczark…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kurkami i serem cheddar
1

Tarta z kurkami i serem chedda…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tarta Ratatuj
1

Tarta Ratatuj

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Tarta z łososiem i porem
2

Tarta z łososiem i porem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Serowa tarta z pomidorami

Serowa tarta z pomidorami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tarta tutti frutti z kremem mascarpone

Tarta tutti frutti z kremem ma…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Tarta z kurczakiem curry, papryką, szpinakiem i kukurydzą
1

Tarta z kurczakiem curry, papr…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!