Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
- mała główka czerwonej kapusty (poniżej 1 kg),
- mała cebula cukrowa,
- 1 średnie jabłko,
- 1 średnia marchew,
- 3 łyżki majonezu,
- 5 łyżek octu jabłkowego,
- 1 - 1,5 płaskiej łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka cukru.
Sałatka z czerwonej kapusty to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jest to już mój drugi przepis na blogu, na surówkę z dodatkiem tego właśnie warzywa. Ta surówka jest delikatna i naprawdę szybka do zrobienia.
Zdjąć pierwsze liście z kapusty i podzielić ją na pół. Wyciąć głąb. Obie połówki poszatkować bardzo drobno. Wrzucić do dużej miski.
Cebulę, jabłko i marchew obrać a następnie starkować na tarce o dużych oczkach. Dodać do kapusty.
W mniejszej misce umieść resztę składników: majonez, ocet (można na początek dać mniej łyżek octu, a później po spróbowaniu ewentualnie to uzupełnić), sól, pieprz oraz cukier. Wymieszać i dodać do dużej miski z kapustą. Całość dobrze wymieszać. Surówka najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.
Źródło: aniagotuje.pl