Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy. Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu.
W misce utrzeć masło na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka i cukier porcjami, cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy...
Papryki upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni ok 1 godziny. Zdejmij skórkę, i oczyść z nasion. Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż sugerują receptury na opakowaniu. Ugotowaną wystudź na sicie. Soczewicę, paprykę i przyprawy zmiksuj na pastę...
Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem, startą cukinię, posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety...
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy...
Wuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka!
Pieczona biała kiełbasa to bardzo proste danie. Obok parzonej w żurku ta cieszy się największą popularnością. Do podania w takiej formie wybieram cienką wersję. Głównie dlatego, że świetnie prezentuje się zwinięta w zgrabnego ślimaka, ale też lepiej przechodzi smakiem przypraw i dodatków, a także szybciej się ją piecze.
Aż mi wstyd, że mi nigdy taka prościzna do głowy nie przyszła. W każdym razie szybko przetestowałam i całkiem całkiem jest... To znaczy nie ma smaku, ani zapachu, więc możemy zaaranżować taki placek na różną modłę, a najlepiej na słodką, z kokosem, mango, malinami, albo pieczonymi owocami i śmietanką wegańską. Doskonały jest zwłaszcza dla alergików uczulonych na przysłowiowe już wszystko.
Kurczak w sosie z papryką i ananasem, to sposób na szybki, lekki i dość oryginalny obiad. Taki kurczak, najbardziej smakuje z ryżem białym i brązowym. Przygotowanie nie zajmie Ci za wiele czasu, chwila krojenia papryki, cebuli i miąższu ananasa.
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i uformować z nich kulę. Włożyć ją do torebki foliowej i schować na pół godziny do lodówki.W tym czasie warzywa pokroić na cienkie podłużne plasterki. Jaja wymieszać z serem, śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową...
Panie i Panowie, chłopcy i dziewczęta – oto bułeczki tygrysie! Ich urok polega na tym, że są z wierzchu posmarowane pastą na bazie mąki ryżowej, dzięki czemu w trakcie pieczenia stają się rumiane i pękają. A przecież chrupiące bułeczki to jest to co tygryski lubią najbardziej!
Ma'amoul to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do tego celu przeznaczonej ręcznie wykonywanej, drewnianej foremki taabeh