Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Pałki myjemy, obsmażamy na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Cebulę obieramy, kroimy w pół plasterki i dorzucamy do kurczaka, dodajemy również czosnek przepuszczony przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy...
Wuzetki chyba nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. To dekadenckie czekoladowe ciasto przełożone warstwą bitej śmietany i polane polewą czekoladową to klasyka!
Pieczona biała kiełbasa to bardzo proste danie. Obok parzonej w żurku ta cieszy się największą popularnością. Do podania w takiej formie wybieram cienką wersję. Głównie dlatego, że świetnie prezentuje się zwinięta w zgrabnego ślimaka, ale też lepiej przechodzi smakiem przypraw i dodatków, a także szybciej się ją piecze.
Aż mi wstyd, że mi nigdy taka prościzna do głowy nie przyszła. W każdym razie szybko przetestowałam i całkiem całkiem jest... To znaczy nie ma smaku, ani zapachu, więc możemy zaaranżować taki placek na różną modłę, a najlepiej na słodką, z kokosem, mango, malinami, albo pieczonymi owocami i śmietanką wegańską. Doskonały jest zwłaszcza dla alergików uczulonych na przysłowiowe już wszystko.
Kurczak w sosie z papryką i ananasem, to sposób na szybki, lekki i dość oryginalny obiad. Taki kurczak, najbardziej smakuje z ryżem białym i brązowym. Przygotowanie nie zajmie Ci za wiele czasu, chwila krojenia papryki, cebuli i miąższu ananasa.
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i uformować z nich kulę. Włożyć ją do torebki foliowej i schować na pół godziny do lodówki.W tym czasie warzywa pokroić na cienkie podłużne plasterki. Jaja wymieszać z serem, śmietanką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową...
Panie i Panowie, chłopcy i dziewczęta – oto bułeczki tygrysie! Ich urok polega na tym, że są z wierzchu posmarowane pastą na bazie mąki ryżowej, dzięki czemu w trakcie pieczenia stają się rumiane i pękają. A przecież chrupiące bułeczki to jest to co tygryski lubią najbardziej!
Ma'amoul to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do tego celu przeznaczonej ręcznie wykonywanej, drewnianej foremki taabeh
Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkowową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej.
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Zagotować. Wsypać ryż, energicznie mieszając żeby się nie posklejał, i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem...
Mały eksperyment - pizza na cieście z twarogiem! Koleżanki koleżanka zachwalała, więc trzeba było wypróbować. A że ja bardzo lubie wszelkie niecodzienne wersje popularnych dań, byłam pierwsza chętna do testowania :) Efekt super! Ciasto jest jakby lekko kruche, dzięki czemu idealnie zachowuje swój kształt, składniki nie spadają i można spokojnie jeść paluchami ;)
Gdy się rozpędzicie i nasmażycie za dużo naleśników to mam dla Was propozycję jak je spożytkować na smaczny i szybki obiad. Ciekawi? To zapraszam niżej po szczegóły ;)
Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką „do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.
Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka.