Bezy, beziki domowe Nie wiesz co zrobić z białkami? Dobrym pomysłem są pyszne ciasteczka bezy z białek i cukru. Są bardzo proste w przygotowaniu, Wyglądają ładnie i są pyszne w smaku dość szybko znikają :)
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, szybkie, fit danie – pieczone pomidory faszerowane lekką sałatką tabboluleh z warzywami i serem.
Mogą być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sycą, a zarazem są bardzo lekkie i dietetyczne!
Jajka ugotować na twardo. Zalać zimną wodą, odstawić na 5 minut. Następnie obrać i przekroić na połówki. Ostrożnie wyjąć żółtka, przełożyć do miseczki i rozetrzeć. Odstawić na bok.
Pieczarki obrać, posiekać w drobną kostkę. Osobno pokroić białą i zieloną część szczypioru...
Kiełbasę wyjąć z osłonek, przełożyć do miski. Ostrą papryczkę posiekać, dodać do kiełbasy. Połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem (można pominąć, jeżeli kiełbasa już jest mocno doprawiona) i jeszcze raz wymieszać...
Moja Kasia nie przepada za pieczeniem ciast. Jest to prawda znana wszem i wobec, nie ma więc co ukrywać tego faktu także i tutaj. Jest jednak jedno ciasto, które robi stale, od pradziejów naszej rodziny, zawsze się udaje, wszystkim smakuje i szybko znika. No i robi się je błyskawicznie, stąd też bierze się jego nazwa.
Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Kiełbasę wycisnąć z osłonek do miski. Dodać zeszkloną cebulę, paprykę i majeranek, bardzo dokładnie wymieszać...
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę i olej. Na koniec dodać brzoskwinie i budyń, zamieszać. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto...
Rozgrzewające danie, idealne na mrozy. Smaki kuchni tajskiej towarzyszą mi ostatnio regularnie. Serwuje rodzinie zupy tajskie, czerwone i zielone curry z ryżem, a dziś noodle ryżowe z pysznymi dodatkami. Wołowina, szparagi, fasolka szparagowa, mniam!
Dolna warstwa tego ciasta przypomina clafoutis – zwarta, nieco zakalcowata część o maślanym, mlecznym smaku. Nieco wyżej – warstwa kremowego custardu, czyli pysznej masy budyniowej. Górna warstwa tego magicznego ciasta to bardzo delikatny biszkopt lub ciasto sufletowe. Całość prezentuje się wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje. Kto by pomyślał, że to takie magiczne ciasto można po prostu wyjąć z piekarnika.
Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe!
Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem?
Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość.
Kakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :)