Batoniki owsiano - bananowe to pyszna słodka przekąska do pracy lub szkoły. Z powodzeniem zastąpią również coś słodkiego do kawy, bo batoniki smakują jak najlepsze ciasteczka.
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Kiełbasę wycisnąć z osłonek do miski. Dodać zeszkloną cebulę, paprykę i majeranek, bardzo dokładnie wymieszać...
Ser zmiksować z cukrem. Dodać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę i olej. Na koniec dodać brzoskwinie i budyń, zamieszać. Masę serową przełożyć na podpieczony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto...
Rozgrzewające danie, idealne na mrozy. Smaki kuchni tajskiej towarzyszą mi ostatnio regularnie. Serwuje rodzinie zupy tajskie, czerwone i zielone curry z ryżem, a dziś noodle ryżowe z pysznymi dodatkami. Wołowina, szparagi, fasolka szparagowa, mniam!
Dolna warstwa tego ciasta przypomina clafoutis – zwarta, nieco zakalcowata część o maślanym, mlecznym smaku. Nieco wyżej – warstwa kremowego custardu, czyli pysznej masy budyniowej. Górna warstwa tego magicznego ciasta to bardzo delikatny biszkopt lub ciasto sufletowe. Całość prezentuje się wyśmienicie i jeszcze lepiej smakuje. Kto by pomyślał, że to takie magiczne ciasto można po prostu wyjąć z piekarnika.
Wędzona makrela to najpopularniejsza ryba, a przepisów na pastę jest bez liku. Dzisiaj podrzucam pomysł na najprostszą z najprostszych i zarazem najlepszą pastę z makreli. Dwa składniki i pasta gotowa! Wędzona makrela i awokado, no i kropla soku z cytryny - gotowe!
Polecam wszystkim pasjonatom i miłośnikom gotowania oraz poszukiwaczom nowych smaków. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, możecie pokombinować z innymi warzywami, może z rzepą, kalarepą, marchewką, burakiem?
Nieodzowny drobiazg na poprawę humoru - czyli deser :) Dzisiaj zaproponuję dosyć słodki deser kokosowo-kajmakowy, którego bazę stanowi pyszny krem z serkiem mascarpone i koglem-moglem, a dodatki w postaci kajmaku, czekolady i wiórków kokosowych - doskonale uzupełniają całość.
Kakaowe ciasto z brzoskwiniami, bardzo łatwe i szybkie do wykonania, wystarczy zmiksować kilka składników, na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń i siup do piekarnika! No tu już musi ono posiedzieć trochę dłużej niż zajmuje jego wykonanie, ale warto uzbroić się w cierpliwość, bo po upieczeniu można się cieszyć pysznym, wilgotnym, a zarazem puszystym ciachem ze słodkimi owocami, mniam :)
Pyszne, mięciutkie z aksamitnym nadzieniem budyniowym - to dzisiejsze bułeczki drożdżowe. Idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek do kawy. Budyń to idealne nadzienie zimowych drożdżówek, smaczniejszego nie znajdziesz. Rozchodza się w oka mgnieniu.
W misce utrzeć masło na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka i cukier porcjami, cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy...
Papryki upiecz w piekarniku nastawionym na 190 stopni ok 1 godziny. Zdejmij skórkę, i oczyść z nasion. Soczewicę ugotuj według przepisu ale wlej mniej wody niż sugerują receptury na opakowaniu. Ugotowaną wystudź na sicie. Soczewicę, paprykę i przyprawy zmiksuj na pastę...
Do mielonego mięsa dodać wystudzoną kaszę jaglaną, usmażoną cebulę z czosnkiem, startą cukinię, posiekaną natkę pietruszki ze szczypiorkiem oraz jajko. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety...