Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zaraz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia. Pamiętam, że jako dzieciak strasznie nie lubiłem kaszy gryczanej, sam jej zapach zniechęcał mnie do jej jedzenia, ale te pierogi zawsze wsuwałem ze smakiem. W tych prostych składnikach tkwi coś niesamowicie pysznego. Obecnie często robię dodatkową porcję farszu, bo jest tak dobry, że boję się, że podczas „próbowania” (zazwyczaj chochlą) może go zabraknąć. ;)
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem
Ciasto:

  • 300 g mąki + trochę do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • 100 g słoniny
Farsz:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g półtłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • czarny pieprz
  • sól



* PRZYGOTOWANIE
Ciasto Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody. Ciasto zagniatajdo momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na złoto. Połącz z kaszą i dodaj pokruszony twaróg. Farsz na pierogi przypraw solą oraz pieprzem do smaku.

Lepienie pierogów Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtny okrąg o średnicy ok. 6 cm. (Okręgi możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.
Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później. Pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny. Słoninę wystarczy pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszcz na patelni.

*

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów