Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkowową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej.
Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Zagotować. Wsypać ryż, energicznie mieszając żeby się nie posklejał, i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem...
Mały eksperyment - pizza na cieście z twarogiem! Koleżanki koleżanka zachwalała, więc trzeba było wypróbować. A że ja bardzo lubie wszelkie niecodzienne wersje popularnych dań, byłam pierwsza chętna do testowania :) Efekt super! Ciasto jest jakby lekko kruche, dzięki czemu idealnie zachowuje swój kształt, składniki nie spadają i można spokojnie jeść paluchami ;)
Gdy się rozpędzicie i nasmażycie za dużo naleśników to mam dla Was propozycję jak je spożytkować na smaczny i szybki obiad. Ciekawi? To zapraszam niżej po szczegóły ;)
Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką „do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.
Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy (babka cafe latte) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka.
Koktajl jagodowy kojarzy mi się z barem mlecznym w Krakowie. Będąc u rodziny poszłam z kuzynką do koktajl baru. Ale ostatnio pisałam artykuł o właściwościach zdrowotnych jagód od tego momentu chcę po nie sięgać często. Po te mrożone poza sezonem i te w sezonie.
Czekolada…kto jej nie uwielbia! Dzisiejszy model małej sesji zdjęciowej to mus czekoladowy z ciastkiem.
Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje. Wbrew pozorom ten mus czekoladowy jest bardzo syty.
Zaraz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia.
zisiaj zapraszam na Palak Paneer Paratha, czyli pełnoziarniste placki z patelni z nadzieniem serowo-szpinakowym. Są świetne same w sobie jako zdrowa przekąska lub dodatek do innych dań, jak np. curry.
Pyszny makaron zapieczony z brokułami i kurczakiem pod kremowym sosem z ciągnącą się mozzarellą to idealne rozwiązanie na obiad lub uroczystą kolację. Zapiekanka z pewnością zachwyci swoim wyglądem i smakiem zarówno domowników jak i gości.
Do tej pory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :)
Ich przygotowanie jest śmiesznie proste. Większość czynności sprowadza się do właściwego ubicia białek. Można podać je w pucharku, klasycznym rożku do lodów lub tak jak ja – pomiędzy waflami tortowymi, polane czekoladą. Moim zdaniem tak wyglądają najciekawiej. W tej formie najłatwiej i najszybciej je przygotować, a w końcu taka tu panuje zasada.