Placki paratha ze szpinakiem i serem
Ostatnio na blogu pojawiło się sporo indyjskich przepisów - ta kuchnia jeszcze mi się nie znudziła i pewnie nigdy nie znudzi. Dzisiaj zapraszam na Palak Paneer Paratha, czyli pełnoziarniste placki z patelni z nadzieniem serowo-szpinakowym. Są świetne same w sobie jako zdrowa przekąska lub dodatek do innych dań, jak np. curry.
Roti z szpinakiem
i serem
- 185g mąki pełnoziarnistej
+ do podsypania
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 35g świeżego szpinaku
- 125g sera paneer
(zastąpiłam halloumi)
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki chana masala
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego chili
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej kokosowy
1) Mąkę wymieszać w misce z solą i zagnieść z wodą i 1 łyżką oleju.
2) Przykryć i odstawić na 15-30 minut.
3) W drugiej misce wymieszać grubo posiekany szpinak, starty ser i przyprawy.
4) Ciasto podzielić na 6 części, każdą rozwałkować, podsypując mąką.
5) Środek krążka posmarować olejem i nałożyć nadzienie.
6) Brzegi zawinąć do góry i skleić.
7) Rozwałkować do średnicy 10-12 cm.
8) Mocno rozgrzać patelnię, posmarować placki olejem i smażyć po 1-2 minuty z obu stron, do zrumienienia.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba sztuk: 6
Kaloryczność jednej porcji: 190 kcal