Krem z dyni i gruszki
przepis:
250 ml musu z dyni
2 gruszki
1 ziemniak
biała cześć pora
2 ząbki czosnku
200 ml wody
50 ml mleka kokosowego
sól, pieprz, czarna papryka, kumin, chili
olej
Gruszki przekroić w poprzek, wyciąć kilka plasterków i wysuszyć je w piekarniku na chipsy.
Ziemniak i resztę gruszki obrać, pokroić.
W garnku rozgrzać olej zeszklić na nim pokrojony por i posiekany czosnek, następnie dodać ziemniak i chwilę razem podsmażać.
Do warzyw dolać wodę, dodać gruszki, sól, pieprz i zagotować.
Kiedy warzywa i gruszki będą miękkie zmiksować je, dodać mus z dyni, mleko kokosowe.
Zupę doprawić do smaku przyprawami.
Zupę na talerzu ozdobić chipsami z gruszki i posypać czarną papryką.