Pierogi z nadzieniem z groszku, ziemniaków i fety
przepis:
Farsz do pierogów:
4 ziemniaki
1 szklanka mrożonego groszku
100 g fety
sól, pieprz, cukier
masło
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę.
Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.
Po odcedzeniu groszek podusić, wymieszać z ziemniakami i fetą.
Masę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi:
ok. 300 g mąki
ok. 200 ml gorącej wody
sól
Do mąki dodać sól, dolać gorącą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto po wyrobieniu przykryć i odstawić na pół godziny aby "odpoczęło".
Ciasto rozwałkować partiami, wykrawać z niego krążki, układać na nich farsz i zalepiać pierogi.
Pierogi ugotować w osolonej wodzie. Gotowe polać roztopionym masłem.