Mus czekoladowy z ciastkiem
Czekolada…kto jej nie uwielbia! Dzisiejszy model małej sesji zdjęciowej to mus czekoladowy z ciastkiem.
Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje. Wbrew pozorom ten mus czekoladowy jest bardzo syty.
Mus czekoladowy z ciastkiem Składniki
- Ciasto czekoladowe:
- • 160 g mąki pszennej
- • 35 g kakao
- • 115 g cukru
- • ½ łyżeczki soli
- • ¾ łyżeczki sody
- • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1 jajko
- • 120 g jogurtu
- • ¼ szklanki oleju
- Mus czekoladowy:
- • 250 g gorzkiej czekolady
- • 100 g białej czekolady
- • 55 g masła
- • 4 łyżki wody
- • 500 ml śmietanki 30%
- • 1 łyżka cukru
- • 4 żółtka
Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.
Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła.
Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.