Mus czekoladowy z ciastkiem

Mus czekoladowy z ciastkiem

Czekolada…kto jej nie uwielbia! Dzisiejszy model małej sesji zdjęciowej to mus czekoladowy z ciastkiem.

Rewelacyjny czekoladowy deser, który z pewnością Wam zasmakuje. Wbrew pozorom ten mus czekoladowy jest bardzo syty.

Mus czekoladowy z ciastkiem Zdjęcie - Mus czekoladowy z ciastkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Ciasto czekoladowe:
  • • 160 g mąki pszennej
  • • 35 g kakao
  • • 115 g cukru
  • • ½ łyżeczki soli
  • • ¾ łyżeczki sody
  • • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • • 1 jajko
  • • 120 g jogurtu
  • • ¼ szklanki oleju
  • Mus czekoladowy:
  • • 250 g gorzkiej czekolady
  • • 100 g białej czekolady
  • • 55 g masła
  • • 4 łyżki wody
  • • 500 ml śmietanki 30%
  • • 1 łyżka cukru
  • • 4 żółtka
Sposób przygotowania:

Do miski dodaj wszystkie składniki na ciasto czekoladowe. Miksuj przez około 3-4 minuty, aż do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto do małej blaszki i piecz około 40 minut, aż do uzyskania tzw. „suchego patyczka”.

Do rondla dodaj czekolady, masło i 2 łyżki wody. Rozpuść składniki cały czas mieszając. Odstaw na 5 minut, aby masa trochę przestygła.
Do małego rondelka dodaj żółtka, cukier i 2 łyżki wody. Cały czas mieszając, podgrzewaj około 3 minuty nie doprowadzając do wrzenia. Połącz rozpuszczoną czekoladę z masą jajeczną. Dobrze wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Ubij śmietankę. Połowę ubitej śmietanki wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową.
Pokrusz czekoladowe ciasto do naczynia np. szklanki. Następnie wyłóż mus czekoladowy. Wierzch udekoruj ubitą śmietanka i posyp kawałkami czekoladowego ciasta.

Zdjęcie - Mus czekoladowy z ciastkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów