Babka czekoladowa na maślance
Babka mocno czekoladowa, puszysta i pyszna. Łatwa do przygotowania, na pewno upieczesz ją bez zakalca, ponieważ nie ucierasz tłuszczu z cukrem, a dolewasz stopione masło. Najsmaczniejsza na 2-3 dzień, bo staje się cudownie mięsista i wilgotna. Spokojnie możesz upiec ją 2 dni wcześniej przed planowanym poczęstunkiem.
Porcja idealna na małą foremkę babkową z kominem.
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
120 g masła
1 szklanka cukru/ksylitolu
1 szklanka maślanki
3 małe jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
80 g czekolady
40 ml mleka
1 płaska łyżka masła
Wykonanie:
- jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodawać partiami przesianą mąkę z kakao i cynamonem na przemian z kwaśnym mlekiem
- masło stopić, wlać gorące do ciasta
- wyłożyć do podłużnej lub babkowej foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej mąką
- piec w 180`C 50-60 minut minut
- zagotować mleko w rondelku, dodać połamaną czekoldę i masło. Po kilku minutach wymieszać. Posmarować wystudzoną babkę