Domowe ciepłe lody – murzynki – deser sprzed lat
Ale tak naprawdę bardzo mi smakują i wspominam z pewnym sentymentem. Od dawna nigdzie ich nie widziałam i gdy ostatnio je zrobiłam, poczułam się niczym małe dziecko. Cała reszta rodziny chyba też, bo ciepłe lody zniknęły ze stołu jako pierwsze. Z tą samą masą lubię także ptysie – są wyjątkowe!
Ich przygotowanie jest śmiesznie proste. Większość czynności sprowadza się do właściwego ubicia białek. Można podać je w pucharku, klasycznym rożku do lodów lub tak jak ja – pomiędzy waflami tortowymi, polane czekoladą. Moim zdaniem tak wyglądają najciekawiej. W tej formie najłatwiej i najszybciej je przygotować, a w końcu taka tu panuje zasada.
Drukuj Domowe ciepłe lody Czas Przygotowania 15 mins Schładzanie 1 hr Czas Całkowity 1 hr 15 minsMurzynki - popularny deser sprzed lat.
Rodzaj Dania: Deser Kuchnia: Bez pieczenia, Dla Dzieci, łatwe Składniki- 4 białka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cytrynowa galaretka najlepiej bezbarwna
- 2 wafle tortowe
- 100 g ciemnej czekolady
- 50 g białej czekolady
-
Galaretkę rozmieszaj dokładnie w 1/3 szklanki gorącej wody.
-
Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Ustaw ją nad kąpielą wodną (nad garnkiem z gotującą się wodą w taki sposób, by miska nie dotykała powierzchni wody). Ubijaj białka na parze. Gdy będą prawie ubite, zacznij dodawać cukier po łyżce.
-
Kontynuuj ubijanie na parze aż do wykorzystania całego cukru - około 8-10 minut.
-
Zdejmij białka znad pary i ubijaj jeszcze kilka minut, aż zaczną stygnąć.
-
Dodaj rozpuszczoną galaretkę (jeśli zaczęła tężeć, podgrzej ją lekko) i sok z cytryny, Wymieszaj.
-
Formę wyłóż waflem. Na nim rozsmaruj ubitą pianę. Przykryj drugim waflem i dociśnij.
-
Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Gdy pianka stężeje, pokrój wafle w trójkąty lub prostokąty wg uznania.
-
Obie czekolady roztop. Polej nimi pokrojone ciepłe lody. Odstaw do zastygnięcia czekolady. Podawaj.
Białka powinny zostać oddzielone ze świeżych, dokładnie umytych i sparzonych jaj z pewnego źródła.