Schab w sosie śmietanowo-koperkowym
Do tej pory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :)
Składniki na 2-3 porcje:
- ok. 400 g schabu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 250 ml śmietany 12%
- pęczek koperku
- sól, pieprz
Schab umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło.