Mus z mango - niebiański

Mus z mango - niebiański
Zdjęcie - Mus z mango - niebiański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mus z mango to deser nad deserami, w sam raz na wyjątkowową okazję. Delikatnie owocowy, niesamowicie puszysty i lekki jak piórko, bardzo wykwintny i elegancki. Tak pyszny, że trudno przestać go jeść, chciałoby się więcej i więcej.
Subtelny i niezwykły smak mango dopełnia rewelacyjna w smaku marakuja.
Duet nie do przebicia!
Cóż będę więcej pisać, po prostu zrób ten niebiański deser!

Zdjęcie - Mus z mango - niebiański - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 4 porcje:
500 g mango (2 sztuki)
3 płatki żelatyny
4 jajka M
1 bio limonka/cytryna
60 g cukru/ksylitolu
sól
2 owoce marakuji

Wykonanie:

  • płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie
  • z limonki zetrzeć skórkę wycisnąć 3 łyżki soku
  • mango obrać, skropić sokiem z limonki. Zblendować
  • rozdzielić żółtka od białek. Żółtka ubić na parze z połową cukru. Miseczkę z żółtkami ustawić na garnuszku z gotującą się wodą tak, by nie dotykała lustra wody i ubijać trzepaczką, aż masa stanie się jasna i puszysta. Garnuszek powinien stać na małej mocy palnika. Na koniec wmieszać odsączona żelatynę
  • 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru
  • masę jajeczną wymieszać ze zblendownym mango i pianą ubitą z 2 jajek
  • masę rozdzielić do pucharków i schłodzić przynajmniej przez 4 godziny w lodówce
  • marakuję przeciąć na pół, łyżeczką wybrać miąższ i rozłożyć do pucharków tuż przed podaniem
SMACZNEGO !
Zdjęcie - Mus z mango - niebiański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów