Arabskie ciasteczka Ma'amoul
Ma'amoul to ciastko symbol - pojednanie, entuzjazm, otwartość, ciastka znane w całym Świecie arabskim. Wytwarzane w trzech rodzajach, z nadzieniem pistacjowym, z orzechów włoskich oraz daktylowym. Do przygotowania ciasteczek używa się specjalnie do tego celu przeznaczonej ręcznie wykonywanej, drewnianej foremki taabeh, podłużna zarezerwowana jest dla ciasteczek z nadzieniem pistacjowym, kopułkowata dla tych z nadzieniem z orzechów włoskich, a płaska, okrągłą dla daktylowych. Tradycyjnie ciasteczka wypiekane przez Muzułmanów w czasie Ramadanu, na Wielkanoc przez Chrześcijan, natomiast na Święto Pesach prze społeczności żydowskie. Do przygotowania ciasteczek potrzebne będą dwa składniki, które z dużym prawdopodobieństwem będziecie musieli zakupić w sklepie internetowym, mowa o semolinie gruboziarnistej oraz przyprawie mahlep (czyli zmielonych ziaren wiśni wonnej) warto jednak się o to pokusić, bo ciasteczka przygotowane według tradycyjnej receptury są przepyszne. Jeśli nie jesteście skłoni do zakupu foremki taabeh, można ciastka formowac w dłoniach. Przechowują się doskonale w szklanym pojemniku, choć nie sądzę, żeby długo tam poleżały ;)
Składniki na ok 40 szt. Czas przygotowania: 12 h + 65 min
Nadzienie daktylowe
200 g wypestkowanych daktyli lub pasty daktylowej *
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżka nasion sezamu
szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu
Nadzienie orzechowe (pistacjowe)
ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji)
1/3 szklanki cukru
4-5 łyżek wody różanej
Ciasto
250 g masła
125 ml mleka
250 g mąki pszennej
500 g semoliny gruboziarnistej
1/4 szklanki cukru
2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb
* jeśli używamy daktyli w całości należy je namoczyć w ciepłej wodzie, dopiero kiedy zmiękną mielimy w malakserze na pastę, w sklepie internetowym można dostać tzw. pastę daktylową, która znacznie ułatwi nam pracę
Przygotowanie:
1. W misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep
2. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski z mąką i mieszać aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę, ale swobodnie da się zagnieść w kulę, Przykryć ściereczka i pozostawić na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. W tym czasie semolina napęcznieje i ciasto będzie bardziej plastyczne.
3. Nadzienie daktylowe - Daktyle zmielić lub bardzo drobno posiekać. Lub dla wygody skorzystać z pasty daktylowej. Dodać olej, przyprawy, sezam. Zagnieść jednolitą masę, z której przygotować kuleczki wielkości większego orzecha laskowego.
4. Nadzienie orzechowe - Wymieszać drobno posiekane orzechy (pistacje) z cukrem i wodą różaną.
5. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez około 5 minut.
6. Wyrobione, plastyczne ciasto podzielić na 3-4 części, z jednej ulepić kulki wielkości orzecha laskowego. Resztę ciasta przykryć ściereczką
7. Na desce rozpłaszczyć kulkę ciasta, włożyć w nią kulkę nadzienia z daktyli, zalepić. Włożyć do foremki, wgnieść palcami. Odwrócić foremkę i energicznie uderzając jej dalszą częścią o deskę wyjąć ciasteczko z foremki (ciasteczko wypadnie).W przypadku nieco bardziej sypkiego nadzienia z orzechów można w dłoni, w placuszku ciasta uformować wgłębienie, w które wkładamy łyżeczkę orzechów i zlepiamy.
8. Ciasteczka układać na wyłożonych papierem blaszkach, (ciasteczka nie rosną, więc można je układać dość ciasno), włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 st. C ok. 20 minut do zrumienienia ma'amouli. Wystudzić, posypać cukrem pudrem
Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać w szczelnym pudełku, puszce lub słoju nawet miesiąc