Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
Kto nie lubi chrupiącej surówki coleslaw do kawałka pieczonych żeberek, czy kurczaka smażonego w panierce?! Wszyscy lubią…
Coleslaw to surówka idealna o każdej porze roku. W naszym pięknym kraju kapusta to jeden z podstawowych składników dostępnych przez okrągły rok. Oczywiście surówka ta smakuje najlepiej w sezonie na młode główki, ale poza nim wystarczy cienko poszatkować kapustę, by surówka była bezkonkurencyjna.
Podobną surówkę robiła już moja mama, zanim jeszcze dowiedzieliśmy się, że w świecie nazywa się ją surówką coleslaw. Wszyscy wówczas bardzo ją lubiliśmy, a teraz lubi ją także i moja rodzina. Przygotowuję ją często i bywa, że składniki nieco różnią się, w zależności od bieżącej zawartości mojej spiżarni. Takie gotowanie właśnie lubię – kreatywne i pozostawiające szerokie pole manewru – wystarczy znać podstawy łączenia składników lub bazować na własnej intuicji.
Tak właśnie kiedyś powstała różowa wersja surówki coleslaw. I jak się okazuje czerwona kapusta w tym wydaniu jest świetna i prezentuje się nawet lepiej niż biała.
Drukuj Surówka coleslaw z czerwonej kapusty Czas Przygotowania 15 mins Czas dodatkowy 30 mins Czas Całkowity 15 minsProsta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania.
Rodzaj Dania: Sałatka, Surówka Kuchnia: łatwe Ilość Porcji: 4 porcje Składniki- 1/4 główki czerwonej kapusty ok. 350g
- 1 czerwona cebula
- 70 g marchewki
- 100 ml majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy np Dijon
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
-
Kapustę i cebulę cienko poszatkuj
-
Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach
-
Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.
-
Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj.
-
Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.
Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.