Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty

Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty
Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką „do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.

Kto nie lubi chrupiącej surówki coleslaw do kawałka pieczonych żeberek, czy kurczaka smażonego w panierce?! Wszyscy lubią…

Coleslaw to surówka idealna o każdej porze roku. W naszym pięknym kraju kapusta to jeden z podstawowych składników dostępnych przez okrągły rok. Oczywiście surówka ta smakuje najlepiej w sezonie na młode główki, ale poza nim wystarczy cienko poszatkować kapustę, by surówka była bezkonkurencyjna.

Podobną surówkę robiła już moja mama, zanim jeszcze dowiedzieliśmy się, że w świecie nazywa się ją surówką coleslaw. Wszyscy wówczas bardzo ją lubiliśmy, a teraz lubi ją także i moja rodzina. Przygotowuję ją często i bywa, że składniki nieco różnią się, w zależności od bieżącej zawartości mojej spiżarni. Takie gotowanie właśnie lubię – kreatywne i pozostawiające szerokie pole manewru – wystarczy znać podstawy łączenia składników lub bazować na własnej intuicji.

Tak właśnie kiedyś powstała różowa wersja surówki coleslaw. I jak się okazuje czerwona kapusta w tym wydaniu jest świetna i prezentuje się nawet lepiej niż biała.

Zdjęcie - Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Surówka coleslaw z czerwonej kapusty Czas Przygotowania 15 mins Czas dodatkowy 30 mins Czas Całkowity 15 mins

Prosta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania.

Rodzaj Dania: Sałatka, Surówka Kuchnia: łatwe Ilość Porcji: 4 porcje Składniki
  • 1/4 główki czerwonej kapusty ok. 350g
  • 1 czerwona cebula
  • 70 g marchewki
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie krok po kroku
  1. Kapustę i cebulę cienko poszatkuj

  2. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach

  3. Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.

  4. Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj.

  5. Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.

Uwagi do Przepisu

Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.

Zdjęcie - Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów