Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztarda
Biała kiełbasa to nasz wielkanocny klasyk. Obowiązkowo musi pojawić się na stole. Dumnie występuje w parze z białym barszczem, żurkiem, ale równie dobrze prezentuje się rumieniąc się na półmisku, albo tak jak u mnie, wprost na patelni.
Pieczona biała kiełbasa to bardzo proste danie. Obok parzonej w żurku ta cieszy się największą popularnością. Do podania w takiej formie wybieram cienką wersję. Głównie dlatego, że świetnie prezentuje się zwinięta w zgrabnego ślimaka, ale też lepiej przechodzi smakiem przypraw i dodatków, a także szybciej się ją piecze.
Jest to danie, które można podać na stół w okresie nadchodzących świąt, ale równie dobrze sprawdzi się na szybki, codzienny obiad. Biała kiełbasa to świetnie doprawione mięso, wystarczy więc dodać miód, musztardę i kilka gałązek tymianku. Na tym koniec większości przygotowań. Ja podaję ją zazwyczaj z pieczoną kolorową cebulą, którą przygotowuję równolegle razem z białą kiełbasą w osobnym naczyniu. Najlepiej smakuje z dodatkiem tymianku, rozmarynu i odrobiny białego wina.
Biała kiełbasa pieczona z miodem i musztardą Czas Przygotowania 5 mins Czas Gotowania 25 mins Czas Całkowity 30 mins
Proste danie gotowe w 30 minut.
Idealne na śniadanie wielkanocne lub szybki obiad. Najlepiej smakuje z pieczoną cebulą.
Rodzaj Dania: Danie główne, Śniadanie Kuchnia: Mięsne, Wędliny, Wielkanoc
Ilość Porcji: 4 porcje
Składniki
- 700 g białej kiełbasy cienkiej (opcjonalnie zwykłej)
- 50 g musztardy Dijon
- 50 g musztardy pełnoziarnistej
- 50 g płynnego miodu
- 35 ml oliwy
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1-2 gałązki tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- 350 g cebuli białej i czerwonej
- 80 ml białego wytrawnego wina
- 35 ml oliwy
- 1 gałązka tymianku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie krok po kroku
-
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
-
Okrągłe naczynie żaroodporne (np patelnię żeliwną) wyłóż papierem do pieczenia (opcjonalnie). Zroluj dość ściśle kiełbasę bezpośrednio w naczyniu.
-
Obie musztardy wymieszaj z oliwą, winem, miodem, solą i pieprzem. Polej kiełbasę. Pomiędzy zwinięte kiełbaski powkładaj zioła.
-
Cebulę pokrój w ćwiartki i porozdzielaj warstwy. Ułóż w drugim naczyniu. Skrop oliwą, polej winem i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła.
-
Oba naczynia wstaw do piekarnika. Piecz w 200°C przez około 20-25 minut.
-
Podawaj od razu.
Uwagi do Przepisu
Zamiast świeżych ziół możesz użyć suszonych. W tym celu dodaj po około 1/4 łyżeczki suszonego tymianku oraz rozmarynu do marynaty musztardowej.