Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem

Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem

Zdjęcie - Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Panie i Panowie, chłopcy i dziewczęta – oto bułeczki tygrysie! Ich urok polega na tym, że są z wierzchu posmarowane pastą na bazie mąki ryżowej, dzięki czemu w trakcie pieczenia stają się rumiane i pękają. A przecież chrupiące bułeczki to jest to co tygryski lubią najbardziej! Dodatkowo do ciasta dodałam jeszcze czarny ryż, ale można śmiało zastąpić każdym innym.

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 2 łyżeczki
  4. letniego mleka - 320 ml
  5. ugotowanego ryżu (u mnie czarny) - 150 g
  6. mąki ryżowej (pasta) - 120 g
  7. suszonych drożdży instant (pasta) - 1 łyżeczka
  8. letniej wody (pasta) - 120 ml
  9. oleju roślinnego (pasta) - 1 łyżka

Potrzebne narzędzia:

  1. waga kuchenna
  2. trzepaczka
  3. misy
  4. ściereczka

Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, ryż, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy elastyczne ciasto przez ok. 5 minut.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. Po 40 minutach mąkę ryżową łączymy z drożdżami, olejem i letnią wodą. Mieszamy trzepaczką. Zostawiamy na 20 minut.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy krągłe bułeczki, układamy je na blasze. Smarujemy z wierzchu z każdej strony pastą ryżową i przykrywamy ściereczką na 30 minut.
4. Bułeczki pieczemy przez 30 minut, aż będą z wierzchu popękane i rumiane.

Zdjęcie - Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Holenderskie bułeczki tygrysie z ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów