Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami



Zdjęcie - Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niebo od rana zasnute jest szarymi chmurami. Pomimo tego, że słupek rtęci mocno poszybował w górę pogodzie bliżej do tej jesiennej niż wiosennej. Po śniegu nie ma już nawet śladu i bardzo dobrze bo wcale za nim nie tęsknię. Nie mogę się już doczekać ciepłych promieni słonecznych i pierwszych oznak budzącej się do życia przyrody. Spoglądam przez szybę do ogrodu ale niczego nowego nie dostrzegam. Wszystko jeszcze trwa w uśpieniu. Mam nieodpartą chęć wskoczyć z powrotem pod ciepłą kołderkę ale moja obowiązkowa natura nie pozwala mi na to. Jakiś wewnętrzny głos szepcze mi do ucha „Pora wstawać”. Patrzę w okno i udaję, że go nie słyszę. Próbuję myśleć o czymś innym, ale on nie przestaje. Jest coraz bardziej natrętny. Spoglądam ukradkiem na łóżko, ale szybko odwracam wzrok. Jakbym robiła coś złego...
Czasem się zastanawiam dlaczego jestem taka wymagająca w stosunku do siebie. Dlaczego nie potrafię „wrzucić na luz”. Choć raz odpuścić sobie. Przestać się tak wszystkim przejmować. Świat się przecież od tego nie zawali. Mój dom też nie runie w posadach. Tym bardziej, że nikt ode mnie tego nie oczekuje. Jak trzeba rodzina sama o wszystko zadba. Już niejednokrotnie się o tym przekonałam. Co innego kiedy realizuję jakiś projekt. Klient płaci to i wymaga. Tu nie może być mowy o niedotrzymaniu terminu. Problem w tym, że zlecenie już dawno skończone a ja ciągle trwam w tym stanie. Stanie, w ktorym zawsze muszę coś zrobić. I mam na to tysiące argumentów. - Już wstajesz? – pyta Staś. - Muszę jak chcę złapać dobre światło. Chcę przygotować nowy przepis dla moich czytelników, a zapowiada się ponury dzień. I znowu to muszę. Czy ja już nie znam innego słowa?
Zdjęcie - Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
Składniki na 3 porcje:

  • 2,5 szklanki mleka kokosowego z tego przepisu
  • 3/4 szklanki ryżu arborio
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 słoiczek frużeliny wiśniowej
  • garść pistacji


Do rondelka z grubym dnem wlać mleko kokosowe. Dodać ekstrakt waniliowy i cukier. Zagotować. Wsypać ryż, energicznie mieszając żeby się nie posklejał, i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut, aż ryż wchłonie całe mleko. Od czasu do czasu zamieszać aby się nie przypalił. Przełożyć do miseczek. Podawać z frużeliną wiśniową i posiekanymi pistacjami.
Smacznego :) Aronia

Przepisy z tych kategorii

Shawarma z kurczaka z aromatycznym ryżem
1

Shawarma z kurczaka z aromatyc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pieczone gołąbki z młodej kapusty
1

Pieczone gołąbki z młodej kapu…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Smażony ryż à la paella z chorizo i owocami morza

Smażony ryż à la paella z chor…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Mini serniczki mango z musem truskawkowym
1

Mini serniczki mango z musem t…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
1

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Deser bezowy z truskawkami (wegańskie bezy)
1

Deser bezowy z truskawkami (we…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Tęczowe galaretki
1

Tęczowe galaretki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu