Ciasto było bardzo pyszne, aromatyczne, wilgotne, a warstwa kremu z mascarpone i rumu dopełniała smaku. Nie należy do wysokich ciast, a raczej bardzo niskich, ale warto je zrobić, bo smak ma wspaniały.
To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze. To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.
Dzisiaj zapraszam na drinka mocno inspirowanego wspomnianą wcześniej tequilą sunrise- Zachód słońca nad Wisłą. Takiego drinka przygotujecie ze składników, które większość z nas ma w domu (szczególnie podczas przyjęć). Na pewno zaskoczycie swoich gości waszą zaradnością.
Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Grzyby pokroić w cienkie paski, wrzucić do gara i zalać wodą (...) Dodać starte na tarce warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i zeszkloną cebulę z porem.
Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Frittata z ziemniakami to pomysł na sycące sobotnie śniadanie a przy okazji możemy wykorzystać ewentualne resztki z poprzedniego dnia takie jak ugotowane ziemniaki, upieczonego kurczaka.
Gdy się pieką cały dom pachnie wanilią i migdałami. Rewelacyjne połączenie smaków-słodkość przełamana leciutką kwaskowatością żurawiny i słonością pistacji. Gdyby zapach nie zdradzał, że właśnie się piekły to najchętniej schowałabym się w kącie i zjadła wszystkie sama rozkoszując się ich smakiem.
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
To wariacja o typowo włoskim charakterze. Delikatna cukinia o aromacie czosnku, kilka słodkich suszonych pomidorów i (dla kontrastu) słone oliwki. Do tego parmezan, oliwa i jestem szczęśliwa!
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski. (...) Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.
To ciasto, to nic innego jak "Styropian" bez wiórków kokosowych. Bo choć kokos uwielbiam, to bardzo chciałam spróbować wersji z brzoskwiniami i czekoladą. I wiecie co ? To naprawdę pyszne połączenie smaków. Aż sama sobie się dziwię, że to napiszę, ale... ta wersja jest nawet lepsza od "styropianowej" (choć również bardzo dobrej) :-)
Zielony koktajl bogaty w błonnik, białko i witaminy , a ubogi w kalorie. Koktajle owocowe i warzywne na dobre wkraczają do mojej kuchni , wypierając z codziennego mojego menu jeden posiłek. Czasem jest to kolacja, czasem drugie danie, ale najczęściej podwieczorek.
Pojawiło się mnóstwo zdjęć i przepisów na domowe wędliny. Nie mogło zabraknąć ich i u mnie. Proponuję Wam schab gotowany 2 razy po 5 minut. Po pierwsze proste, a po drugie bardzo smaczne.
Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania. Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.