Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałe dodatki (w tym marynata do mięsa) powinny być delikatne, żeby nie zdominowały rozmarynowego zapachu, który wydziela się najintensywniej, w momencie zdejmowania kawałków mięsa ze świeżych gałązek.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Agata, 26 listopada 2012

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Z gałązek rozmarynu oderwij listki, pozostawiając kilka na końcu. Przytnij ukośnie końcówkę gałązki, aby stała się ostra.

Ok. 10 listków rozmarynu drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, octem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę i pokryj marynatą. Odstaw na minimum godzinę.

Paprykę pokrój w kostkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. Nadziewaj naprzemiennie na gałązki mięso i paprykę. Smaż na złoto na patelni grillowej lub teflonowej, bez dodatku tłuszczu.

Kategorie przepisów