Szaszłyki na gałązkach rozmarynu
To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze.
To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.
Pozostałe dodatki (w tym marynata do mięsa) powinny być delikatne, żeby nie zdominowały rozmarynowego zapachu, który wydziela się najintensywniej, w momencie zdejmowania kawałków mięsa ze świeżych gałązek.
Szaszłyki na gałązkach rozmarynu Składniki- rozmaryn - świeży, na długich gałązkach, ok. 8 sztuk
- pierś kurczaka - 500 g
- papryka żółta - 2 szt
- oliwa - 2 łyżki
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz - do smaku
Z gałązek rozmarynu oderwij listki, pozostawiając kilka na końcu. Przytnij ukośnie końcówkę gałązki, aby stała się ostra.
Ok. 10 listków rozmarynu drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, octem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę i pokryj marynatą. Odstaw na minimum godzinę.
Paprykę pokrój w kostkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. Nadziewaj naprzemiennie na gałązki mięso i paprykę. Smaż na złoto na patelni grillowej lub teflonowej, bez dodatku tłuszczu.