Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

To przepis przede wszystkim dla tych, którzy mają jeszcze nie zebrany przed zimą ogrodowy rozmaryn, choć naturalnie ten ze sklepowej półki nada się równie dobrze.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To on gra tu główne skrzypce, nadając mięsu niezrównany aromat i niestandardowy wygląd.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pozostałe dodatki (w tym marynata do mięsa) powinny być delikatne, żeby nie zdominowały rozmarynowego zapachu, który wydziela się najintensywniej, w momencie zdejmowania kawałków mięsa ze świeżych gałązek.

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Agata, 26 listopada 2012

Zdjęcie - Szaszłyki na gałązkach rozmarynu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • rozmaryn - świeży, na długich gałązkach, ok. 8 sztuk
  • pierś kurczaka - 500 g
  • papryka żółta - 2 szt
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania

Z gałązek rozmarynu oderwij listki, pozostawiając kilka na końcu. Przytnij ukośnie końcówkę gałązki, aby stała się ostra.

Ok. 10 listków rozmarynu drobno posiekaj, wymieszaj z oliwą, octem i rozdrobnionym czosnkiem. Mięso pokrój w kostkę i pokryj marynatą. Odstaw na minimum godzinę.

Paprykę pokrój w kostkę podobną wielkością do kawałków kurczaka. Nadziewaj naprzemiennie na gałązki mięso i paprykę. Smaż na złoto na patelni grillowej lub teflonowej, bez dodatku tłuszczu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy