Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania.

Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (porcja dla 2 osób): 3 młode ziemniaczki, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mascarpone, tymianek, szczypiorek, odrobina masła
odrobina żółtego sera, sól, pieprz
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy (w mundurkach) 25 minut w osolonej wodzie.

W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i wyciskamy czosnek, podsmażamy na masełku.

Kiedy ziemniaki się ugotują, chłodzimy je zimną wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej delikatnie wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę przy skórce.
Ziemniaczany miąższ rozgniatamy w miseczce, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Następnie do farszu dodajemy mascarpone, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki napełniamy przygotowanym masą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.20 minut.
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.
Zdjęcie - Faszerowane ziemniaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów