Faszerowane ziemniaki
Faszerowane ziemniaki idealnie sprawdzą się jako lekki obiad, jako dodatek do obiadu lub przekąska podczas majowego grillowania.
Farsz można przygotować na milion sposobów, ja dziś prezentuje jeden z prostszych.
Składniki (porcja dla 2 osób): 3 młode ziemniaczki, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mascarpone, tymianek, szczypiorek, odrobina masła
odrobina żółtego sera, sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy (w mundurkach) 25 minut w osolonej wodzie.
W międzyczasie siekamy drobno cebulkę i wyciskamy czosnek, podsmażamy na masełku.
Kiedy ziemniaki się ugotują, chłodzimy je zimną wodą i przekrawamy wzdłuż na połówki. Z każdej delikatnie wydrążamy miąższ pozostawiając odrobinę przy skórce.
Ziemniaczany miąższ rozgniatamy w miseczce, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Następnie do farszu dodajemy mascarpone, przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ziemniaki napełniamy przygotowanym masą i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch ścieramy odrobinę żółtego sera i posypujemy tymiankiem.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st C przez ok.20 minut.
Podajemy posypane pokrojonym szczypiorkiem.