Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie!

Chciałam zrobić „coś” na śniadanie. Chwyciłam banana, jajka i … zrobiłam placuszki. To było jakiś miesiąc temu, od tego czasu smażę je co weekend- chyba to już lekkie uzależnienie od tych delikatnych „pankejksów”.

Zdjęcie - Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podaję je z miodem, złotym syropem albo (jak tym razem) z dżemem. Ten z mango jest wprost fenomenalny, a jego kolor od razu poprawia humor!

Zdjęcie - Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie!

Agata, 9 kwietnia 2013

Zdjęcie - Bananowe placuszki- najlepsze na śniadanie! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • banan - 1 szt
  • jajko - 2 szt
  • jogurt grecki - 2 łyżki
  • mleko - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki (może być również mąka pełnoziarnista)
  • proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • olej - do smażenia
Sposób przygotowania

W misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka z jogurtem i mlekiem.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz rozgnieciony widelcem banan.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki (gdyby ciasto okazało się zbyt gęste/rzadkie dodaj odrobinę więcej mąki lub mleka).

Na patelni rozgrzej olej, placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, podawaj ciepłe.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy