Jajka faszerowane szpinakiem
Miłośnikom szpinaku polecam ciekawą przystawkę na karnawałowe (i nie tylko) spotkania z przyjaciółmi. Jajka wzbudzają ciekawość ponieważ zielony farsz przyciąga wzrok i wywołuje wzmożoną pracę ślinianek. Jeśli tylko lubicie szpinak zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
- 7 jajek
- 10 dag szpinaku (może być mrożony i można dodać go więcej)
- olej + łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ew. łyżka majonezu
Jajka ugotować na twardo. Szpinak usmażyć na oleju i maśle, dodać czosnek , smażyć chwilę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać, przekroić na pół, żółtka wydrążyć i dodać do szpinaku. Szpinak wymieszać dokładnie z żółtkami aby powstała gładka masa. Można dodać łyżkę majonezu ale nie jest to konieczne. Przyprawić solą i pieprzem. Nadziewać połówki jajek i układać na półmisku.
Smacznego:)