Włoskie biscotti
Włoskie biscotti
Gdy się pieką cały dom pachnie wanilią i migdałami. Rewelacyjne połączenie smaków-słodkość przełamana leciutką kwaskowatością żurawiny i słonością pistacji. Gdyby zapach nie zdradzał, że właśnie się piekły to najchętniej schowałabym się w kącie i zjadła wszystkie sama rozkoszując się ich smakiem.
Składniki- Cukier - 1/2 szklanki
- Żurawina - 1/4 szklanki
- Pistacje - 1/2 szklanki
- Mąka - 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
- Ekstrakt migdałowy - 1 łyżeczka
- Jajka - 1 szt
- Sól - szczypta
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, w misce mieszamy oliwę, ekstrakty z wanilli i migdałów, cukier, potem dodajemy jajko i mieszamy aż składniki się połączą.
( Jeżeli ktoś nie ma ekstraktów to można je zastąpić zapachami do pieczenia )
Wrzucamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy pistacje i żurawinę, znów wyrabiamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową formujemy z masy podłużny wałek, jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, zwilżamy ręce chłodna wodą.
Pieczemy 30-35 minut aż lekko zbrązowieje, wyciągamy i odkładamy na jakieś 10 min aż przestygnie.
Tniemy na kawałki mniej więcej 1-1,5 cm ( lub taką grubość jaką chcemy ), wykładamy na blachę i pieczemy ok 10 min aż podeschną.
Wyciągamy i chłodzimy na kratce.
Smacznego