Włoskie biscotti

Włoskie biscotti

Zdjęcie - Włoskie biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Włoskie biscotti

PrzezVes, 22 lutego 2013

Zdjęcie - Włoskie biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy się pieką cały dom pachnie wanilią i migdałami. Rewelacyjne połączenie smaków-słodkość przełamana leciutką kwaskowatością żurawiny i słonością pistacji. Gdyby zapach nie zdradzał, że właśnie się piekły to najchętniej schowałabym się w kącie i zjadła wszystkie sama rozkoszując się ich smakiem.

SkładnikiSposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, w misce mieszamy oliwę, ekstrakty z wanilli i migdałów, cukier, potem dodajemy jajko i mieszamy aż składniki się połączą.
( Jeżeli ktoś nie ma ekstraktów to można je zastąpić zapachami do pieczenia )
Wrzucamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i wyrabiamy na gładką masę, dodajemy pistacje i żurawinę, znów wyrabiamy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową formujemy z masy podłużny wałek, jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, zwilżamy ręce chłodna wodą.

Zdjęcie - Włoskie biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy 30-35 minut aż lekko zbrązowieje, wyciągamy i odkładamy na jakieś 10 min aż przestygnie.
Tniemy na kawałki mniej więcej 1-1,5 cm ( lub taką grubość jaką chcemy ), wykładamy na blachę i pieczemy ok 10 min aż podeschną.

Zdjęcie - Włoskie biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wyciągamy i chłodzimy na kratce.
Smacznego

Zdjęcie - Włoskie biscotti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly

Kategorie przepisów