Sernik królewski
W te Święta zrobiłam dwa serniki za jednym razem, pierwszy to wiedeński, na który przepis podałam wczoraj a drugi to królewski.
Najlepszy do tej pory jadłam w wydaniu mojej Mamy, ale nie zdobyłam jeszcze przepisu, stąd szukając na niego inspiracji skorzystałam z przepisu Domi w kuchni.
Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Zrobiłam z połowy porcji na blaszkę o wymiarach 18 x 18 x 8 cm i takie proporcje podam, po oryginał zapraszam do Domi w kuchni.
Najlepszy na drugi a nawet trzeci dzień, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony jeszcze pierwszego;)
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego;)
Najlepszy do tej pory jadłam w wydaniu mojej Mamy, ale nie zdobyłam jeszcze przepisu, stąd szukając na niego inspiracji skorzystałam z przepisu Domi w kuchni.
Jest idealny, pyszny, łatwy w przygotowaniu i pięknie się prezentuje.
Zrobiłam z połowy porcji na blaszkę o wymiarach 18 x 18 x 8 cm i takie proporcje podam, po oryginał zapraszam do Domi w kuchni.
Najlepszy na drugi a nawet trzeci dzień, pod warunkiem, że nie zostanie zjedzony jeszcze pierwszego;)
Składniki:
- 2 żółtka
- 100 g zimnego masła
- 125 g mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- ziarenka z laski wanilii
Przygotowanie:
- do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone drobniutko masło
- szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcje, jedną równo rozwałkować na spodzie formy i podpiec w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i włożyć na czas przygotowania masy serowej do zamrażarki
- w misie miksera umieścić twaróg, mąkę z cukrem pudrem i zacząć miksować
- dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
- do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, każde miksując około minuty
- na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii
- tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód
- na to ścieramy na tarce jarzynowej, czyli na dużych oczkach drugą część kakaowego ciasta
- pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego;)