Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
Ponieważ jestem naprawdę wielką fanką wszelkich makaronów, przygotowuję je przez cały rok dodając do sosów przeróżne dodatki.
Gotuję typowy sos pomidorowy, innym razem esencjonalny na bazie śmietanki, czasem zaś wystarcza mi tylko dobra oliwa i odrobina ziół.
To wariacja o typowo włoskim charakterze. Delikatna cukinia o aromacie czosnku, kilka słodkich suszonych pomidorów i (dla kontrastu) słone oliwki. Do tego parmezan, oliwa i jestem szczęśliwa!
Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami Składniki
- cukinia - 2 szt, małe
- czosnek - 1 ząbek
- suszone pomidory - ok. 10 szt
- oliwki zielone - ok. 15 szt
- oliwa - ok. 4 łyżek
- sól, pieprz - do smaku
- parmezan - do podania
- makaron - 1 opakowanie, polecam spaghetti
Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie paski o grubości ok. 2 mm. Do miseczki wlej ok. 2 łyżek oliwy, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, mieszanką pokryj cukinię. Usmaż je na patelni (najlepiej grillowej), aż się lekko zarumienią.
Oliwki pokrój na połówki lub rozgnieć kciukiem (mają się lekko rozpaść). Pomidory pokrój w paski. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, dołóż cukinię, pomidory i oliwki. Popieprz i posól do smaku.
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odlej, połącz z sosem. Przed samym podanie posyp świeżo tartym parmezanem. Możesz dodatkowo skropić oliwą.