Frittata z ziemniakami czyli przerabiamy resztki
Frittata z ziemniakami to pomysł na sycące sobotnie śniadanie a przy okazji możemy wykorzystać ewentualne resztki z poprzedniego dnia takie jak ugotowane ziemniaki, upieczonego kurczaka.
Frittata z ziemniakami
( dla 4 osób )
- 6 ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- mięso z kurczaka upieczonego ( ok. filiżanki )
- 6 jajek
- cebula dymka
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy drobniutko. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Ziemniaki kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy na niego cebulę z czosnkiem przesmażamy, dodajemy ziemniaki i wszystko razem przesmażamy aż ziemniaki zaczną zmieniać kolor na rumiany, wtedy dorzucamy kurczaka i wszystko razem jeszcze przesmażamy przez kilka minut. Jajka wbijamy do miseczki i mieszamy dodajemy sól i pieprz do jajek. Na patelni układamy wszystko w miarę równo i zalewamy jajkami, zmniejszamy gaz na minimalny, przykrywamy pokrywką i czekamy ok. 5-7 minut, aż całość się zetnie. Omlet zsuwamy na talerz i delikatnie przekładamy na drugą stronę na patelni i podsmażamy całość ok. 2 minut. Zsuwamy na deskę, posypujemy posiekaną cebulką dymką i jemy Smacznego !