Flaczki z boczniaków
składniki:
50 dag boczniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1/2 pora
1 cebula
listki laurowe (3 do 4 szt.)
ziele angielskie (dałam 5 ziarenek)
2 ząbki czosnku
czarny pieprz
sól
majeranek
olej
Cebulę i pora pokroić w cienkie plasterki, wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić. Grzyby pokroić w cienkie paski, wrzucić do gara i zalać wodą(około 1,5l.) Dodać starte na tarce warzywa(selera daję w kawałku a po ugotowaniu go wyjmuję), listki laurowe, ziele angielskie i zeszkloną cebulę z porem. Gotować aż boczniaki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem. Można również użyć gotowej mieszanki przypraw do flaków. Odstawić do przegryzienia się smaków.